VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

06.18. V. Putino ir J. Bideno susitikimas Ženevoje

Ženevoje įvykęs JAV prezidento Joe Bideno ir Rusijos vadovo Vladimiro Putino susitikimas, pasak lyderių, vyravo „konstruktyvus“ ir „pozityvus“ tonas, tačiau liko nesutarimų dėl žmogaus teisių ir kibernetinio saugumo.

Prezidentų susitikimas tęsėsi maždaug pusketvirtos valandos, nors buvo planuota penkios valandos.

Pirmojoje derybų dalyje be prezidentų dalyvavo tik vertėjai, JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas bei Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, vėliau surengtos atskiros J. Bideno ir V. Putino spaudos konferencijos.

Ženevoje susitiko JAV prezidentas J.Bidenas ir Rusijos vadovas V.Putinas.  „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Bendras vertinimas – manau, kad nebuvo priešiškumo. Priešingai. Mūsų susitikimas vyko, žinoma, principingai, daugeliu atvejų mūsų vertinimai skiriasi. Tačiau, mano nuomone, vis dėlto abi pusės parodė norą suprasti viena kitą ir ieškoti būdų, kaip suartinti pozicijas “, – po derybų žurnalistams sakė V. Putinas.

J. Bidenas savo ruožtu pareiškė, kad „viso susitikimo tonas... buvo geras, pozityvus“, bet pabrėžė kolegai „aiškiai pasakęs, kad mes netoleruosime bandymų pažeisti mūsų demokratinį suverenitetą ar destabilizuoti mūsų demokratinius rinkimus ir kad mes [į tai] atsakytume“.

V. Putinas pareiškė, kad dvišaliai ryšiai pablogėjo dėl JAV politikos, tačiau pažymėjo, kad Maskva ir Vašingtonas vienodai supranta „raudonas linijas“.
J. Bidenas sakė manantis, kad esama realios perspektyvos „pagerinti santykius tarp mūsų abiejų šalių, nenukrypstant nuo savo principų ir vertybių sistemos“.
Pasak V. Putino, J. Bidenas iškėlė klausimą dėl žmogaus teisių Rusijoje, bet pažymėjo, kad žmogaus teisių pažeidimų taip pat yra ir Jungtinėse Valstijose, paminėdamas terorizmu įtariamiems asmenims skirtą Gvantanamo kalėjimą ir sausį įvykusį JAV Kapitolijaus šturmą. J. Bidenas savo ruožtu pareiškė, kad V. Putino išsakyta kritika žmogaus teisių padėčiai Jungtinėse Valstijose buvo „absurdiška“. Jis pabrėžė, kad yra didelis skirtumas tarp to, kai „nusikaltėliai prasiveržia per kordoną, patenka į Kapitolijų, nužudo policijos pareigūną ir yra patraukiami atsakomybėn“, ir kai žmonės išeina į gatves reikalaudami laisvų ir sąžiningų rinkimų.
Rusijos prezidentas taip pat sakė, kad sutarė su JAV kolega sugrąžinti rusų ir amerikiečių ambasadorius į savo darbo vietas.

V. Putinas pareiškė, kad Rusija neprisiims jokių papildomų įsipareigojimų dėl Ukrainos, išskyrus Minsko susitarimų įgyvendinimą.

Šveicarija buvo mobilizavusi didžiules saugumo pajėgas artėjant JAV ir Rusijos prezidentų susitikimui, kurio apsaugai dislokuota maždaug 4 tūkst. policijos, kariuomenės ir saugumo pajėgų narių. Ženevos policija trečiadienį pranešė dar negavusi informacijos, kad JAV ir Rusijos viršūnių susitikimo metu būtų užfiksuota kokių nors incidentų.

 

Atgal