VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

07.02. Europos Komisijos Pirmininkės Ursulos von der Leyen vizitas Lietuvoje liepos 2 d.

Šiandien, iepos 2 d.,Europos Komisijos Pirmininkė Ursula von der Leyen atvyksta į Lietuvą pristatyti Europos Komisijos nuomonės dėl Lietuvos pateikto ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano.

Vizito metu EK Pirmininkė Ursula von der Leyen susitiks su Lietuvos Respublikos Prezidentu Gitanu Nausėda ir Ministre Pirmininke Ingrida Šimonyte. 

Europos Komisijos Pirmininkė kartu su Respublikos Prezidentu ir Ministre Pirmininke lankysis Vilniaus transformatorių pastotėje. Joje kitąmet bus įrengtas vienas iš keturių elektros energijos kaupimo įrenginių, padidinsiančių Lietuvos elektros energijos sistemos patikimumą ir atsinaujinančių energijos išteklių plėtrą. Tai projektų, kurie didžiąja dalimi bus finansuojami Europos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano lėšomis, pavyzdys. Šis projektas taip pat labai svarbus, siekiant Baltijos valstybių elektros tinklų sinchronizavimo su kontinentinės Europos tinklu.

Liepos 2 d. 17.25 val. numatoma bendra Respublikos Prezidento, Ministrės Pirmininkės ir EK Pirmininkės spaudos konferencija. Ji vyks Vilniaus transformatorių pastotėje (J. Tiškevičiaus g. 72A, Vilnius).

Būtina registracija. Norinčius dalyvauti žiniasklaidos atstovus maloniai prašome registruotis e. paštu [email protected] iki liepos 2 d. 9 val.

 

Europos Komisijos Pirmininkė Ursula von der Leyen lankosi Europos Sąjungos valstybėse, kad pristatytų Europos Komisijos atliktą valstybių ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planų vertinimą. Vizitų metu ji lankosi projektuose, kurie bus finansuojami pasinaudojant Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės lėšomis arba yra susiję su finansuojamomis sritimis.

Liepos 1 d. EK Pirmininkė lankosi Slovėnijoje, o liepos 2 d. – Lietuvoje. Lietuva bus keturiolikta lankoma ES valstybė, kurioje EK Pirmininkė pateiks nacionalinio plano vertinimą.

Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonė (EGADP) yra pagrindinė „Next Generation EU“ – ES plano, kaip po COVID-19 pandemijos ES tapti stipresnei, – priemonė. Pagal ją investicijoms ir reformoms remti bus skirta iki 672,5 mlrd. EUR (2018 m. kainomis). Šią sumą sudarys 312,5 mlrd. EUR vertės dotacijos ir 360 mlrd. EUR vertės paskolos. EGADP atliks labai svarbų vaidmenį padedant Europai iš krizės išeiti sustiprėjusiai ir kartu užtikrinant žaliąją ir skaitmeninę pertvarką.

Lietuva, parengdama ir pateikdama nacionalinį EGADP planą, paprašė pagal EGADP iš viso skirti 2,2 mlrd. EUR dotacijų.

Atgal