VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

08.07. Kaip efektyviai suvaldyti nelegalios migracijos krizę?

Žgimantas Mauricas

Ekonomistas

Džiugu, kad Lietuva pradeda ryžtingai spręsti nelegalių migrantų krizę, bet migrantų apgręžimas pasienyje yra tik viena medalio pusė. Kita medalio pusė yra paskatų nelegaliai kirsti sieną panaikinimas, aiškiai komunikuojant, kad visi be išimties trečiųjų šalių piliečiai, nelegaliai kirtę Lietuvos ir Baltarusios sieną, neturės jokių galimybių pasilikti nei Lietuvoje, nei bet kurioje kitoje ES šalyje ir anksčiau ar vėliau bus deportuoti iš šalies.

 Prieglobsčio prašytojų sulaikymo centras Manuso saloje. „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Australija yra puikus pavyzdys, kaip reikia tokią žinutę komunikuoti (pvz. "Operation Sovereign Borders": https://www.youtube.com/watch?v=8WVcQ2zyZ2Y), o taip pat ką daryti ir ko nedaryti, kad, priešingai nei ES ir JAV, efektyviai suvaldytume nelegalios migracijos krizę. Tad pateikiu esmines Australijos klaidas ir sėkmės istorijas (žr. grafiką):

1. Sėkmės istorija (2001-2008 metai): Australija, matydama augančius nelegalių migrantų srautus, nusprendė sugriežtinti savo nelegalios migracijos politiką 2001 metais pradėdama taikyti taip vadinamą "Pacific Solution" politiką. Esminiai šios politikos elementai buvo šie. Pirma, buvo leista sulaikyti nelegalius migrantus neribotą laiką be jokių išimčių (Lietuvoje šiuo metu yra leidžiama sulaikyti tik iki 6 mėn.). Antra, buvo leidžiama apgręžti nelegalius migrantus gabenančius laivus (Lietuva vakar taip pat leido apgręžti nelegalius migrantus atgal į Baltarusios teritoriją). Trečia, nelegaliai sieną kirtusiems migrantams nebuvo suteikta galimybė prašyti prieglobsčio (Lietuvoje tokia galimybė vis dar yra). Ketvirta, nelegalūs migrantai buvo siunčiami į migrantų stovyklas esančias ne Australijos teritorijoje, o trečiosiose šalyse - Nauru ir Papua Naujojoje Gvinėjoje (Lietuvoje kol kas nekalbama apie tokį sprendimą, bet Danijos parlamentas jau pritarė tokiam sprendimui – galbūt Lietuva galėtų prisijungti? https://www.bbc.com/news/world-europe-57343572 ).

Rezultatas: „For the final few years of the Howard Government, Indonesian boats carrying asylum seekers to Australia had virtually ceased and Australia's offshore detention centres were near empty“

2. Klaida (2009-2013 metai): Pasikeitus vyriausybei Australija 2009 metais pradėjo taikyti gailestingesnę nelegalios migracijos politiką „more compassionate policy“. Naujoji vyriausybė paskalbė, kad panaikins (atkreipkite dėmesį, kad nepanaikino, o tik paskelbė, kad panaikins, bet to užteko, kad nelegalių migrantų srautai į Australiją vėl pradėjo didėti) didžiąją dalį „Pacific Solution“ priemonių (nelegalių migrantų apgręžimą, migrantų stovyklas trečiosiose šalyse ir sulaikymo sąlygas, o taip pat suteikė teisinę pagalbą nelegaliems migrantams prieglobsčio prašymui).

Rezultatas: Nelegalių migrantų srautas pradėjo sparčiai augti (žr. grafiką), o su juo – ir mirčių skaičius (laivams nuskendus) bei organizuotas nusikalstamumas (nelegalus migrantų gabenimo verslas).

3. Sėkmės istorija (2013-2021 metai): Pamačiusi, kad nebekontroliuoja padėties, Australija 2013 metais vėl grįžo prie griežtos nelegalios migracijos valdymo politikos („Operation Sovereign Borders“: https://osb.homeaffairs.gov.au/#), aiškiai komunikuodama, kad netoleruos bet kokios nelegalios migracijos „zero tolerance“. Taip pat buvo pakeista ir terminologija ir 2009-2013 metais naudotas „nereguliarios migracijos“ terminas buvo pakeistas į „nelegalios migracijos“ terminą.

Rezultatas: Nelegalių migrantų srautas ženkliai sumažėjo (žr. grafiką), o šiais metais į Australiją kol kas nebandė atvykti nei vienas nelegalus migrantas (į Australiją kasmet atvyksta keli šimtai tūkstančių legalių migrantų, taip pat Australija kasmet priima kelias dešimtis tūkstančių pabėgėlių - taip pat ir iš Sirijos bei Irako).

p.s. palyginimui, JAV šiuo metu patiria nelegalių migrantų krizę, J. Bidenui įšaldžius sienos su Meksika statybą bei atšaukus nepaprastąją padėtį pasienyje su Meksika, nes tokie veiksmai buvo neteisingai suprasti kaip nelegalios migracijos taisyklių švelninimas: https://www.facebook.com/zygimantas.mauricas/posts/10158501629567371, o ES taip pat per daug neatsilieka (Ispanija, Italija, Lietuva...).

https://prezervatyvai.net/

Atgal