VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

10.02. Vyriausybė nori, kad už tą patį būtų sumokama dar kartą

Vidmantas Martikonis

 

Vyriausybė, po metų savo veiklos, pateikė keletą pasiūlymų, kaip keisti Lietuvos mokesčių politiką.

Kad yra siūloma mažinti skurdą ir socialinę nelygybę, tai yra gerai. Tam kažkiek pasitarnaus Vyriausybės siūlymas didinti neapmokestinamą pajamų dydį mažiausiai uždirbantiems.

Vyriausybės pasiūlymai yra labiau buhalteriniai

Įvesti solidarumo mokestį daugiausiai uždirbantiems irgi dar būtų suprantama. Bet kodėl reikia plėsti dovanojimo mokesčio taikymą, kuris yra ir taip komplikuotas ir sudėtingai administruojamas.

Jeigu brolis ką nors dovanoja seseriai, ar atvirkščiai, turės mokėti mokesčius. Tai yra neteisinga, nes prieš įsigyjant dovanotą daiktą ar sutaupant dovanojamą pinigų sumą, jau buvo sumokėti mokesčiai. Vyriausybė nori, kad už tą patį būtų sumokama dar kartą.

Bandoma mažinti socialinę nelygybę, didinant socialinį neteisingumą. Ir iš viso, ne valdžios reikalas kištis į artimiausių giminių tarpusavio santykius.

Didžiausias nusivylimas yra tai, kad šie pasiūlymai yra labiau buhalteriniai. Vienur daugiau išleisime, kitoje vietoje užkišime surinkę papildomus mokesčius.

Kažkur pamestas svarbiausias tikslas – gerinti Lietuvos demografiją. Tam reikalinga mokestinė sistema, kuri skatintų gimstamumą ir norą auginti vaikus. Apie tai iš Vyriausybės nei žodžio.

Jeigu taip toliau, tai mokesčių mokėtojų ateityje bus vis mažiau, o norinčių gauti iš biudžeto vis daugiau. Krizė užprogramuota. Socialinės nelygybės tiesiog nebebus, nes nebebus žmonių Lietuvoje...

 

Atgal