VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

01.05. JAV permąsto užsienio politiką

Linas Kojala

Politologas

”Kadangi JAV neturi esminių interesų, susietų su Baltijos šalimis, jų išmetimas iš NATO atitiktų JAV nacionalinio saugumo interesus”, - konservatyviame JAV leidinyje svarsto buvęs JAV kariškis, dirbęs ir su Vidurio ir Rytų Europa, Davidas T. Pyne’as.

Ilgame, tačiau nesubtiliai paviršutiniškame tekste jis taip pat teigia, kad Rusija galėtų „užtikrinti Baltijos valstybių suverenumą”, nes įtakos sferų pasidalijimas esą apramintų Kremlių. Lietuva apskritai tebūtų koridorius Rusijos daliniams judėti iš Kaliningrado į didžiąją Rusiją. Ukraina savo ruožtu turėtų įstoti į Eurazijos ekonominę sąjungą ir pamiršti Vakarų integracijos kryptį.

Tokias idėjas autorius sieja su įvardijamu esminiu JAV interesu - suvaldyti Kinijos įtakos augimą. Jis būtų įgyvendinamas efektyviau, jei JAV nesiblaškytų konfrontacijose su Putinu. Rusija taptų sukalbama ir galėtų bendradarbiauti su JAV balansuojant Kinijos įtaką.

Šios idėjos viešai pasirodo nepernelyg dažnai, bet nėra atsitiktinės. Dar knygoje "Baltieji rūmai ir Lietuva" rašiau, kad JAV permąsto užsienio politiką - blėsta Šaltojo karo atmintis, spaudžia riboti ištekliai, egzistuoja ribotos galimybės sutelkti dėmesį ir palaikyti ekspertizę keliomis skirtingomis kryptimis tuo pačiu metu. Ne paslaptis, kad ribota ir atskirų įsipareigojimų tiesioginė nauda amerikiečiams.

Bet tos pačios prielaidos gali lemti skirtingą trajektoriją - nuo visiško geopolitikos suprimityvinimo (vien kreipiant dėmesį į realistinius galios žaidimus) iki laipsniško persiorientavimo bei apgalvoto atsakomybių pasidalijimo su sąjungininkais. Pirmuoju atveju vertybės, įsipareigojimai, tarptautinės organizacijos ir teisės principai beveik neatliktų vaidmens. Antru - bent kažkiek "įrėmintų" procesą.

Reikalinga ir mums patiems atlikti namų darbus. Atsakingai įgyvendinti sąjungininkų įsipareigojimus, įvairiuose formatuose (politiniame, žiniasklaidos, ekspertų lygmenyje) nuosekliai pristatyti interesus, užtikrinti, kad Šaltojo karo JAV politinių lyderių kartos natūralus pasitraukimas į paraštes nesąlygotų kontaktų ir regiono ekspertizės Vašingtone susiaurėjimo.

Atgal