VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

02.05.Labiausiai narystę NATO palaiko jauni ukrainiečiai

Linas Kojala

Politologas

- Baltieji rūmai keičia terminą, kuriuo apibūdina situaciją. Anksčiau atstovė spaudai Jen Psaki teigė, kad Rusijos eskalacija yra “imminent” (galinti įvykti netrukus), tačiau dabar tikina, kad vieną kartą panaudas žodis buvo pernelyg sureikšmintas. Pabrėžiama, kad JAV nežino, koks bus Vladimiro Putino sprendimas. (CNN)

- Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas atvyksta į Ukrainą, kur pasirašys laisvos prekybos susitarimą. Jis taip pat teigia galintis būti mediatoriumi tarp Rusijos ir Ukrainos, nepalaikant nei vienos pusės. (Handelsblatt)

- Vokietijos kancleris Olafas Scholzas netiesiogiai susiginčijo su bendrapartiečiu, buvusiu kancleriu Gerhardu Shroderiu, kuris jau ilgą laiką dirba valstybinėse Kremliaus energetikos įmonėse. Shroderis karo kurstymu laiko diskusijas apie ginklų siuntimą Ukrainai ir kritikuoja sankcijas. Scholzas atsakė, jog “Vokietija turi vieną kanclerį, ir juo esu aš. Neklausiau Shroderio patarimų, jis jų man ir nedavė.” (Handelsblatt) Scholzas taip pat artimiausiu metu norėtų vykti į Maskvą susitikti su Putinu. (ZDF)

- Vokietija uždraudė Rusijos transliuotojo, kritikuojamo dėl skleidžiamos propagandos, RT DE veiklą. Kremlius grasina atsakomosiomis sankcijomis. (DPA)

- Respublikonų senatorius Joshas Hawley, palaikantis "America First" idėjas ir įvardijamas tarp galimų pretendentų siekti prezidento posto, kritikuoja sprendimą dislokuoti JAV karius Vidurio ir Rytų Euopoje. Jo teigimu, JAV turi nešvaistyti išteklių antros reikšmės klausimams ir susitelkti Kinijos sulaikymo politikoje. Jis taip pat nepritaria Ukrainos narystei NATO. Didžioji dalis įtakingiausių Respublikonų Senate remia griežtą atsaką Kremliui. (Bloomberg)

- Grafikas: labiausiai narystę NATO palaiko jauni (18-29 m.) ukrainiečiai, taip pat ir rytinėje šalies dalyje.

Atgal