VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.02.09. Seimo pirmininkė: Izraelis neabejotinai gali kliautis Lietuva

n/rodyri1 - Olgos Posaškovos nuotr.

 

Izraelis neabejotinai gali kliautis Lietuva, kai tarptautinėje arenoje sprendžiami esminiai valstybės išlikimo, raidos užtikrinimo ir saugumo klausimai, sako su oficialiu vizitu šioje šalyje viešinti Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Lietuvai ir Izraeliui minint diplomatinių santykių 30-metį Jeruzalėje viešinti Seimo pirmininkė pabrėžia Lietuvos pokyčius per nepriklausomybės laikotarpį, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

„Per šiuos metus Lietuvos ir Izraelio ryšiai išsivystė, gerokai sustiprėjo ir subrendo. Šiandien kalbamės kaip dvi laisvos, išsivysčiusios, demokratinės ir pasaulio gerbiamos valstybės, galinčios viena kitai daug ką pasiūlyti“, – antradienį po susitikimo su Izraelio parlamento Kneseto pirmininku Mickey Levy (Mikiu Leviu) sakė V. Čmilytė-Nielsen.

 Olgos Posaškovos nuotr.

Ji sakė norinti, kad Izraelis Lietuvą matytų kaip „atsakingą ir įtakingą Europos Sąjungos ir pasaulinės bendruomenės narę, už savo ir kitų laisvę kovojančią, modernią ir investicijoms atvirą, istorinę atmintį gerbiančią, visų tautybių ir religijų žmonių ir teises užtikrinančią valstybę“.

„Savo ruožtu šiandien mes Izraelį matome kaip mokslo ir inovacijų lopšį, savo valstybę mylinčių ir ją ginti mokančių atsakingų žmonių šalį, po pasaulį išsibarsčiusią diasporą išskirtinai sėkmingai buriančią stiprią valstybę“, – sveikindama Izraelį su artėjančia 75 metų valstybės įkūrimo sukaktimi sakė parlamento vadovė.

Pirmadienį oficialų vizitą Izraelyje pradėjusi V. Čmilytė-Nielsen lankėsi Holokausto atminimo centre „Yad Vashem“. Čia sakydama kalbą ji teigė, kad Lietuvos Vyriausybė Holokausto atminties ir istorinio teisingumo klausimams skiria ir skirs daug dėmesio.

„Mūsų bendros istorijos knyga turi ir labai skaudžių puslapių. Jų negalime nei išplėšti, nei užmiršti. Lietuvos bendrapiliečiai, labai daug prisidėję prie mūsų valstybės kūrimo ir puoselėjimo, savo žemėje, pačių išgarsintoje Šiaurės Jeruzalėje, buvo išžudyti. Netekties nebesugrąžinsime, praeities nepakeisime. Bet privalome padaryti viską, kad Lietuvoje ir kitur pasaulyje tragedija nebepasikartotų“, – pabrėžė Seimo pirmininkė.

Taip pat pirmadienį Seimo pirmininkė atidarė Lietuvos garbės konsulatą Netanijoje.

Trečiadienį V. Čmilytė-Nielsen susitiks su Izraelio prezidentu Isaacu Herzogu (Izaoku Hercogu). Vakare dalyvaus oficialioje vakarienėje, kurios metu Izraelio Kneseto pirmininkui M. Levy įteiks atminimo dovaną – Lietuvos banko nukaldintą Vilniaus Gaono (Elijo ben Saliamono Zalmano) garbei skirtą kolekcinę monetą.

Atgal