VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.02.11. Europa - JAV marionetė

Linas Kojala

Politoloas

Įtampos metu itin reikšmingi ne tik “įvykiai ant žemės”, bet ir juos supantys pasakojimai (arba naratyvai).

Iš Rusijos pastaruoju metu galima girdėti kelias, vargiai naujas, tačiau akcentuotas žinutes:

Nr. 1. Europa - JAV marionetė.

Kremlius skeptiškai žvelgė į Prancūzijos prezidento teiginius, jog po susitikimo su Putinu pasistūmėta deeskalacijos link. Rusijos lyderio atstovas iškart patikino, jog tokie dalykai sprendžiami ne dvišaliame formate su prancūzais, nes NATO priešakyje yra JAV. Tai - nuoseklus bandymas “užgauti” Paryžiaus ambicijas, pristatyti Europą kaip JAV ambicijų vykdytoją, kalti pleištą transatlantiniuose santykiuose.

Tiesa, Rusijos neturėtų džiuginti tai, kad kol kas reakcija į agresiją Vakarų šalių tarpe (nepaisant kai kurių taktinių skirčių) yra vieninga, o pokalbių skaičius tarp JAV ir partnerių Europoje per kelis mėnesius perkopė 200.

Nr. 2. Ar tikrai kariausite dėl Ukrainos?

Putinas spaudos konferencijoje su Macronu net keliskart emocingai artikuliavo teiginį, kad Vakarų principingumas dėl teoriškai atvirų durų Ukrainai į NATO gali sukelti branduolinį karą su Rusija dėl Krymo. Tokiu būdu bandoma gilinti interesų asimetriją: Kremliui Ukrainos geopolitinė ateitis yra kone egzistencinis klausimas, tuo metu Vakarams - itin reikšminga dilema, tačiau įprastomis sąlygomis ne Nr. 1 tema politinėje darbotvarkėje.

Putinas, klausdamas, ar esate pasirengę kariauti dėl Ukrainos, sėja abejonę Vakarų tarpe. Ir tokiu būdu atkartoja Antrojo pasaulinio karo laikais prancūzų kairiųjų tarpe kilusį klausimą, "ar tikrai esame pasirengę mirti dėl Dancigo".

Nr. 3. Kaltas ne skriaudikas, o auka ir jos draugai.

Kremlius bando tikslingai formuoti nuostatą, kad dėl esamos situacijos kalti Vakarai (dar tiksliau - JAV). Esą ne 8 proc. aneksuotos arba okupuotos Ukrainos teritorijos, ne sutelkti 100+ tūkst. karių pasienyje, ne apie 30 tūkst. karių Baltarusijoje, ne Sakartvelo, Padniestrės ir kt. atvejai yra problemos šaltinis, o principinė nuostata apie NATO atvirų durų politiką ir daugiau simbolinis, Rusijai jokios grėsmės nekeliančių pajėgų Aljanso rytiniame flange stiprinimas. Tokių naratyvų kontekste svarbu nepamesti adekvatumo / proporcingumo principų.

 

Atgal