VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.02.23. G. Nausėda: papildomų JAV karių siuntimas į Baltijos šalis atitinka situacijos rimtumą

Papildomos JAV karinės pajėgos sustiprins Baltijos valstybių saugumą, tai atitinka situacijos rimtumą, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

Jis antradienį pasveikino JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) sprendimą pasiųsti papildomų pajėgų į Lietuvą, Latviją ir Estiją. Toks sprendimas priimtas Vakarams toliau nuogąstaujant dėl plataus masto Rusijos invazijos į Ukrainą.

„Tai svarbus sprendimas stiprinant Baltijos regiono saugumą, atitinkantis susiklosčiusios situacijos rimtumą“, –  sakė G. Nausėda.

Premjerė Ingrida Šimonytė padėkojo J. Bidenui už šį sprendimą.

„Ačiū, prezidente Joe Bidenai, kad atkreipėte dėmesį į siaubingą mūsų saugumo aplinkos pokytį ir pažadėjote JAV pastiprinimą Lietuvos, Latvijos ir Estijos gynybos pajėgumams“, – savo „Twitter“ paskyroje parašė Lietuvos Vyriausybės vadovė.

„Negalime pasirinkti kaimynų. Tačiau, ačiū Dievui, galime pasirinkti draugus ir sąjungininkus! Lietuva pasirinko, kaip ir Ukraina!“ – teigė ji.

Antradienio vakarą JAV prezidentas J. Bidenas pranešė suteikęs leidimą Europoje dislokuotas JAV pajėgas perkelti į Lietuvą, Latviją, Estiją.

„Noriu aiškiai pasakyti: šie mūsų veiksmai yra visiškai gynybiniai“, – pabrėžė jis.

Taip JAV reaguoja į Rusijos prezidento Vladimiro Putino pirmadienį priimtą sprendimą pripažinti Rytų Ukrainoje įkurtų dviejų prokremliškų separatistinių „liaudies respublikų“ nepriklausomybę ir Maskvos ketinimus dislokuoti pajėgas tose teritorijose.

Jungtinės Valstijos Lietuvoje nuo 2019 metų dislokuoja rotacinius bataliono dydžio vienetus – apie 500 karių.

 

Atgal