VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.02.23. Ukrainos prezidentas išreiškė padėką Lietuvos ir Lenkijos vadovams: ES šalys galėtų pasekti jūsų pavyzdžiu

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis dėkoja Lietuvos ir Lenkijos vadovams, atvykusiems į Kijevą išreikšti palaikymo. Jo teigimu, ir kitos Europos Sąjungos šalys galėtų pasekti Lietuvos ir Lenkijos pavyzdžiu bei aiškiau kalbėti apie Ukrainos galimybes Europos Sąjungoje.

„Tai, kad šiandien asmeniškai atvyko Ukrainos tvirti ir ištikimi draugai Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda ir Lenkijos prezidentas Andrzej Duda yra nepaprastai mums svarbu. Jie atvyko palaikyti Ukrainą labai nelengvu metu ir tikrai labai vertinu juos tiek žodžiais, tiek darbais“, – trečiadienį po Kijeve vykusio Ukrainos, Lietuvos ir Lenkijos prezidentų susitikimo kalbėjo V. Zelenskis.

V. Zelenskis pabrėžė, kad Lietuvos ir Lenkijos išreikšta gynybinė parama yra būtent tai, ko šiuo metu reikia Ukrainos kariuomenei.

„Vertiname Lenkijos ir Lietuvos draugų pastangas stiprinant šalies gynybinius pajėgumus tiekiant ginklus, Stinger raketas ir už visą paramą bei pagalbą, kuri pasklido po Ukrainą, ir tą pagalbą, kurios būtent reikia mūsų kariuomenei“, – pridūrė jis.

Anot V. Zelenskio, ypač svarbus žingsnis, kuriuo turėtų pasekti ir kitos ES narės, tai Lietuvos ir Lenkijos sprendimas pripažinti Ukrainos europinę perspektyvą.

„Taip pat vertiname paramą Ukrainos europietiškiems ir transantantiniams siekiams. Noriu padėkoti dar kartą prezidentams už jų indelį, nes jūsų šalys pirmosios pripažino Ukrainos europinę perspektyvą ir nuoširdžiai tai palaikėte, pasirašėte dvišales deklaracijas Ukrainos europiniams siekiams.Kitos ES šalys galėtų pasekti jūsų pavyzdžiu ir tą paramą įtvirtinti“, – teigė V. Zelenskis.

A. Duda: neabejoju, kad Rusijos Federacijos piliečiai nori gyventi taikiai

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda trijų prezidentų spaudos konferencijoje teigė, kad Rusijos veiksmai kelia grėsmę ne tik Ukrainai, bet ir visai Europai.

„Rusijos veiksmai regione kelia didelį nerimą. Iš ties esame susirūpinę dėl kiekvieno prezidento Putino būsimo žingsnio. Atidžiai stebime situaciją. Deja, tai yra grėsmė ne tik Ukrainai, bet ir visam rytiniam NATO flangui ir ES“, – teigė A. Duda.

„Stebime, kaip saugumo sistema yra ardoma“, – pridūrė jis.

„Šis susitikimas Ukrainos sostinėje yra mūsų paramos Ukrainai ženklas. Tačiau tai ir mums svarbus ženklas, kad mes trijų šalių prezidentai, Rusijai kaimyninių šalių prezidentai, stovime prieš Rusiją, kuri kelia realią grėsmę Ukrainai. Tai yra kaimynė, į kurią mes kreipiamės prašydami taikos“, – sakė Lenkijos prezidentas.

Pasak jo, Kremliui keliant įtampą regione, Rusijos piliečiai nori taikaus gyvenimo.

„Net neabejoju, kad Rusijos Federacijos piliečiai nori gyventi taikiai ir nori kurti savo ateitį, ir nori būti vertinami kaip pasaulio piliečiai“, – sakė A. Duda.

„Mes labai tikimės, kad karas neprasidės ir dėl to raginame prezidentą Putiną ir tuos, kurie yra atsakingi už sprendimų priėmimą Rusijoje, susilaikyti nuo įsakymų imtis karinės agresijos prieš Ukrainą. Tai yra labai svarbus momentas“, – teigė jis, pasmerkdamas Rusijos sprendimus dėl separatistinių Luhansko ir Donecko regionų.

 

 

 

Atgal