VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.02.26. Prezidentas NATO vadovams: Ukraina kovoja už mus ir mes privalome jai padėti

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį Varšuvoje dalyvavo NATO vadovų ir Bukarešto devyneto valstybių vadovų susitikime. Susitikimuose buvo aptartos atsakomosios priemonės į Rusijos karinę agresiją Ukrainoje, regiono saugumo stiprinimo ir paramos Ukrainai klausimai.

Bukarešto devyneto susitikimas įvyko prieš NATO viršūnių susitikimą.

Kreipdamasis į Bukarešto devyneto šalių lyderius, rezidentas akcentavo, kad Rusijai pradėjus atvirą karinę ataką prieš Ukrainą yra gyvybiškai svarbu didinti rytinio NATO flango gynybą ir saugumą. Šalies vadovas pabrėžė, kad reikia siekti sąjungininkų karinių pajėgų didinimo Lietuvos teritorijoje ir kaimyninėse valstybėse.

„Neturi likti nei vienos spragos mūsų regiono saugume“, – teigė šalies vadovas.

Prezidentas susitikime akcentavo, kad Rusijos vykdoma karinė ataka plačiu mastu vyksta visoje Ukrainos teritorijoje, įskaitant sostinę Kijevą. Pasak šalies vadovo, būtina nedelsiant teikti visokeriopą paramą Ukrainai, taip pat ir karinę. Tai prezidentas akcentavo ir kalbėdamas NATO vadovų susitikime.

„Šįryt kalbėjau su prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Ukrainos pagalbos šauksmas labai aiškus – jiems reikia priemonių ginti savo šalį ir savo piliečių gyvybes. Ukrainiečiai kovoja. Mes privalome jiems padėti dabar. Nebėra rytojaus, yra tik šiandien ir mes privalome veikti“, – kalbėjo Prezidentas.

Šalies vadovas NATO viršūnių susitikime pabrėžė, kad Lietuva griežtai pasisako už sankcijų Rusijai išplėtimą. Pasak šalies vadovo, būtina atjungti Rusiją nuo SWIFT sistemų, užkirsti projekto „Nord Stream 2“ plėtrą, kirsti per energetikos ir naftos sektorius bei sustabdyti Rusijos narystę tarptautinėse organizacijose. Prezidentas teigė, kad krauju rankas susitepusiam agresoriui nėra vietos prie G20 stalo ir Jungtinių Tautų Saugumo taryboje.

Prezidentas taip pat atkreipė NATO vadovų dėmesį į tai, kad Baltarusija turi prisiimti atsakomybę už dalyvavimą organizuojant Rusijos karinę invaziją į Ukrainą. Šalies vadovas pabrėžė, kad turi būti išplėstos sankcijos Minskui.

Kalbėdamas su NATO lyderiais, prezidentas akcentavo, kad NATO privalo rodyti pasirengimą veikti ir solidarumą su sąjungininkais, todėl rytinis NATO flangas turi būti nedelsiant pastiprintas sąjungininkų pajėgomis. Pasak prezidento, tik ryžtingi veiksmai ir maksimalus sąjungininkų pasirengimas gali sustabdyti Kremlių nuo tolesnės agresijos.

 

Atgal