VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.02.28. Lietuvos, Ukrainos ir Lenkijos kultūros ministrai pasirašė ketinimų deklaraciją dėl trišalio bendradarbiavimo „Liublino trikampio“ formatu

Šiandien įvykusiame nuotoliniame susitikime Lietuvos kultūros ministras Simonas Kairys, Ukrainos kultūros ir informacijos politikos ministras Oleksandras Tkačenka bei Lenkijos vicepremjeras, kultūros ir nacionalinio paveldo ministras Piotras Glińskis pasirašė ketinimų deklaraciją dėl trišalio bendradarbiavimo „Liublino trikampio“ formatu. Šią deklaraciją trijų šalių ministrai planavo praėjusią savaitę pasirašyti Kijeve, tačiau nespėjo to padaryti dėl prasidėjusios Rusijos karinės agresijos.

Kreipdamasis į Lenkijos ir Ukrainos kultūros ministrus, S. Kairys sakė, kad tokiomis sudėtingomis aplinkybėmis yra ypač svarbu toliau planuoti ateitį ir bendrus kultūrinius projektus. „Su Ukrainos kultūros ministru O. Tkačenka esame gyvai susitikę jau tris kartus, nuolat palaikome ryšį ir šio besitęsiančio košmaro metu. Šioje kovoje esame visi kartu su Ukraina. Tai, kad ir dabar galime drauge žvelgti į ateitį, planuoti bendras iniciatyvas jaunimui, galvoti apie bendrus projektus, irgi yra mūsų stiprybės dalis“, – sakė S. Kairys.

Šia deklaracija pripažįstama Rusijos Federacijos agresija Ukrainos atžvilgiu ir smerkiami Rusijos Federacijos veiksmai, keliantys grėsmę kultūros paveldui Ukrainoje.

Ketinimų deklaraciją pasirašiusios šalys įsipareigoja drauge siekti užkirsti kelią Rusijos Federacijos narystei tarptautinėse organizacijose kultūros ir informacinės politikos srityse, tarptautinių organizacijų komitetuose, programose.

Siekiant stabdyti karinę agresiją ir apsaugoti kultūros bei istorijos paveldą Lietuva, Ukraina ir Lenkija sieks skirti daugiau dėmesio šalių kultūros paveldo ir istorijos sklaidai, skatinti kultūros institucijų bei ekspertų bendradarbiavimą, daugiau galimybių suteikti jauniesiems kultūros srities profesionalams.

 

 

Atgal