VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.03.04.Ukrainos prezidentas rusų kariams: nešdinkitės namo – visa armija

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad per savaitę Rusijos armijos gyvosios jėgos nuostoliai pasiekė maždaug 9 tūkst. žmonių, praneša naujienų agentūra UNIAN.

Jis pabrėžė, kad Ukraina nenori būti padengta kareivių lavonais.

„Nešdinkitės namo – visa armija. Pasakykite savo vadovybei, kad norite gyventi, kad nenorite mirti“, – pridūrė Ukrainos prezidentas.

Rusijos pajėgos užėmė Ukrainos pietinį strategiškai svarbų uostamiestį Chersoną prie Juodosios jūros, kuriame gyvena 290 000 žmonių.

Rusams supant miestus stiprėja humanitarinė krizė. Miestus vis stipriau supa ir bombarduoja rusų pajėgos. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad didvyriškai besipriešinantys ukrainiečiai sužlugdė priešo planus. Jis pažadėjo atstatyti Ukrainą ir sako, kad Rusija tai apmokės. Nuo Rusijos agresijos pradžios Ukrainą jau paliko daugiau kaip milijonas pabėgėlių.
Mariupolio miesto taryba teigia, kad Rusija nuolat ir tyčia apšaudo svarbiausią Ukrainos pietinio uosto civilinę infrastruktūrą, dėl to miestas neturi vandens, šildymo ir elektros energijos, o į uostą negalima pristatyti atsargų ir evakuoti žmonių. „Rusijos fašistai kuria humanitarinę katastrofą Mariupolyje“, – perspėjo miesto taryba.
„Jie nutraukia maisto produktų tiekimą, įveda mums blokadą, kaip senajame Leningrade“, – sakoma tarybos pareiškime.
Vakarai turi užtikrinti, kad Ukrainą užpuolusios Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pralaimėtų ir jo ambicijos būtų sustabdytos, sakė Vilniuje viešėjusi Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorė Liz Truss.

„Jungtinė Karalystė daro viską norėdama padėti Ukrainai prieš V.Putino pasirinktą karą. Mes turime užtikrinti, kad šis baisus V.Putino sumanymas žlugtų ir jo ambicijos būtų sustabdytos“, – per spaudos konferenciją Vilniuje ketvirtadienį po susitikimo su Baltijos šalių užsienio reikalų ministrais sakė L.Truss. Ji taip pat pažymėjo, kad Baltijos šalys „žino, kas pastatyta ant kortos, ilgą laiką gyvenę Rusijos agresijos šešėlyje“.
 

Atgal