VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.03.11. M. Abukevičius: Vokietija – ypatingos svarbos partneris saugumo ir gynybos srityje

Kovo 11 d. krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius susitiko su Vokietijos gynybos ministerijos parlamentine valstybės sekretore Siemtje Möller. Susitikimo metu aptarta Rusijos karinė agresija Ukrainoje, papildomų Vokietijos karių Lietuvoje dislokavimas ir dvišalis bendradarbiavimas gynybos ir kibernetikos srityse.

 A. Pliadžio nuotr. 

„Vokietiją laikome strategine sąjungininke tiek NATO, tiek Europos Sąjungoje. Esame dėkingi už jūsų tvirtą įsipareigojimą ir lyderystę mūsų regione, įskaitant jūsų karinį buvimą Lietuvoje, vadovaujant NATO priešakinių pajėgų kovinei grupei Rukloje, kurią neseniai sustiprino papildomi jūsų kariai. Vertiname ir ilgalaikes investicijas į karinę infrastruktūrą, taip pat – jūsų paramą mūsų įsigijimams“, – kalbėjo viceministras.

 

Pasak M. Abukevičiaus, šiuo metu ypatingai svarbu šalims tarpusavyje glaudžiai koordinuoti visų paramą Ukrainai.

 

„Nuo agresijos Ukrainoje pradžios praėjo daugiau nei dvi savaitės, o šalis parodė didžiulį pasipriešinimą. Ukraina atsilaikys tiek, kiek mes ją remsime, o tai yra ir mūsų pareiga. Dabar Ukrainai reikia realių karinių priemonių – ginklų, amunicijos ir kitų gynybinių pajėgumų. Siekiant laiku suteikti reikiamą pagalbą Ukrainos kariuomenei, būtina glaudžiai koordinuoti visų paramą Ukrainai siunčiančių šalių veiksmus“, – teigė M. Abukevičius.

 

Su S. Möller viceministras taip pat aptarė abiejų šalių reikšmingai didinamus gynybos biudžetus ir investicijų planus.

 

„NATO negali atmesti jokio scenarijaus, reikia būti pasirengus kolektyvinei gynybai bet kuriame regione. Rusija ir Baltarusija kelia ilgalaikę grėsmę, todėl labai svarbu paspartinti NATO prisitaikymo procesą. Mums svarbu dirbti ties pastiprinimu, kad turėtume nuo pirmos minutės gynybai pasiruošusias pajėgas, o didėjant įtampai regione – siekiame didesnio masto sąjungininkų buvimo Lietuvoje“, – sakė viceministras.

 

Reaguojant į Rusijos karą prieš Ukrainą, nuspręsta didinti gynybos finansavimą siekiant sparčiau stiprinti Lietuvos kariuomenės kovinius pajėgumus. Papildomos lėšos bus skirtos ginkluotės ir karinės technikos įsigijimui bei kibernetinio saugumo stiprinimui. 40,4 mln. bus skirta trijų karinių stovyklų įrengimui į Lietuvą atvykstantiems sąjungininkų kariams.

 

 

Atgal