VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.03.15. Ukraina. Devyniolikta invazijos diena

Linas Kojala
Politologas
- Ukraina laikosi. Anot stebėtojų, Rusijos kariuomenė pastaruoju metu nepadarė reikšmingos pažangos plečiant užimtas teritorijas. Okupacinės pajėgos lieka nutolusios maždaug 15 km. nuo Kijevo centro. Mariupolis tebėra apsiaustas ir išgyvena humanitarinę tragediją dėl maisto, vandens, medikamentų stygiaus. Melitopolyje, Chersone, kurie okupuoti, kartojasi taikūs gyventojų protestai.
- Šiandien vyko derybos tarp Ukrainos ir Rusijos atstovų. Konkretūs rezultatai nėra skelbiami, pokalbiai nuotoliniu būdu tęsis rytoj.
- JAV praneša sąjungininkams, kad Kinija yra linkusi padėti Rusijai karinėmis reikmėmis. Tiesa, reikia būti atsargiems su vertinimais, mat nėra aišku, kokio pobūdžio pagalba - jei ji būtų - galėtų būti suteikta, mat tai skirtingos kariuomenės ir ginkluotės tiekimas, net esant valiai, nėra paprastas. JAV taip pat siekia atgrasyti Kiniją nuo ekonominės pagalbos Rusijai. Kremlius neigia, jog prašo Kinijos paramos.
- Šį vakarą Romoje susitiko JAV prezidento Bideno nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas ir Kinijos Komunistų partijos atstovas užsienio reikalams Yang Jiechi - pokalbis truko apie 7 valandas.
- Joe Bidenas planuoja vizitą į Europą. Neatmetama galimybė, kad jis gali atvykti į Lenkiją.
- Pirmą kartą šį mėnesį naftos kaina rinkoje smuko žemiau $100 už barelį. Tą potencialiai sąlygoja augantis nerimas dėl COVID-19 plitimo Kinijoje, kuris gali sumažinti paklausą.
- ES sutarė dėl ketvirto sankcijų Rusijai paketo, kuris apima plieno ir kitų medžiagų importo, investicijų į energetikos sektorių draudimą, taip pat prabangių prekių (įskaitant automobilių, vertų daugiau nei €50 tūkst.) eksporto ribojimą. Į sankcijas įtraukiama Romano Abramovičiaus pavardė.
- JAV svarsto visiško rusiškų prekių embargo galimybę. Be to, JAV galėtų riboti rusiškų laivų patekimą į tarptautinius vandenis.
- Anot Suomijos prezidento Sauli Väinämö Niinistö, kuris yra bene daugiausiai su Putinu jau ilgą laiką tiesiogiai besikalbantis Vakarų lyderis, Kremliaus vadovas jam teigė “neturėjęs ketinimų” nuversti teisėtai išrinktą Ukrainos valdžią. Tačiau Putinas įspėjo, kad NATO įsikišimas į karą sąlygotų “tragiškas pasekmes”.
- Anot Jungtinių Tautų, Ukrainą paliko maždaug tiek pat žmonių, kiek gyvena Lietuvoje - apie 2,8 mln. pabėgėlių.
- Izraelis paskelbė, jog prisidės įgyvedinant Vakarų valstybių paskelbtas sankcijas Rusijai. Jau po kelių valandų Izraelį ištiko milžiniška kibernetinė ataka, dėl jos paskelbta nepaprastoji padėtis.
- Rusijos valstybinio kanalo tiesioginių žinių metu eteryje pasirodė protestuotoja su plakatu, reikalaujančiu nutraukti karą ir kviečiančiu netikėti skleidžiama propaganda. Eteryje moteris buvo matoma keliolika sekundžių.
- Karo situacija apsunkina galimybes gauti patikimą ir kontekstualizuotą informaciją apie įvykius, todėl vertinimai turi būti atsargūs.
Atgal