VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.03.20. SKELBIAMI DUOMENYS APIE KARO PABĖGĖLIUS IŠ UKRAINOS

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas VšĮ Visuomenės informacinio saugumo agentūra

 

Strateginis – politinis lygmuo

Pokalbio tarp JAV prezidento ir Kinijos komunistų partijos vado rezultatus atargiai vertiname kaip neutraliai pozityvius. Po jo, Kinijos pusė viešai pareiškė, kad JAV ir Kinija kartu turi dirbti siekdamos užtikrinti taiką ir stabilumą pasaulyje.

Kinija kaip visada oficialiais pareiškimais siekia įtikti visoms pusėms. Pasirodžiusius teiginius Telegram kanaluose apie Kinijos ginkluotės pavyzdžius kare vertiname (kol kas) kaip rusišką propagandą. Jokių įrodymų (bent iki šiol) nėra.

Rusijos – Ukrainos derybos. Putinas perdavė reikalavimų sąrašą per Turkijos prezidentą Ukrainai. Su dviem punktais – Ukrainos neutralitetu ir nestojimu į NATO – ukrainiečių derybininkai, bent jau viešai, yra pasirengę sutikti. Suprantame, kad būtina stabdyti civilių žūtis, bet manome, kad pasaulis turi suprasti, kad bet kokie susitarimai su teroristu, paėmusiu įkaitais valstybę karo priemone yra niekiniai ir niekaip neįpareigojantys.

Operacinis lygmuo

Rusijai pavyko atkirsti visą pietinę Ukrainą nuo Mariupolio iki Chersono, tačiau iki Odesos prasibrauti nepavyko. Be to, rusai smogė požeminiam raketų sandėliui Delyatino kaime Ivano-Frankivsko srityje. Šią informaciją patvirtino Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų vadavietės atstovas spaudai Jurijus Ignatas.

Rusija tęsia mobilizaciją šalyje, taip pat aktyviai renka savanorius Afrikoje ir Azijoje bei karštligiškai bando atstatyti tiekimo kelius užgrobtose teritorijose.

Taktinis lygmuo

Maždaug 80 proc. Mariupolio gyvenamųjų namų yra sugriauta, miestas gyvena visiškos blokados sąlygomis.

Ukraina prarado priėjimą prie Azovo jūros.

Ukrainos pajėgos nukovė jau 5-ąjį rusų generolą.

Visoje Ukrainos teritorijoje sumažėjo apšaudymų raketomis. Atrodo, rusų sparnuotųjų ir taktinių balistinių raketų atsargos artėja į pabaigą.

Rusijos invazinės pajėgos prarado apie trečdalį šarvuotos technikos, įskaitant tankus.

Atgal