VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.03.26. Denacifikuoti reiktų Rusiją

 Vitalijus Karakorskis

 

Vladimiras Putinas aiškina, kad eina denacifikuoti Ukrainos. Dalinamės Lietuvos žydų bendruomenės nario, Vilties prezidento Stasio Lozoraičio premijos laureato Vitalijaus Karakosrskio komentaru šia tema.

Nuolatinė dabartinės Rusijos ir Sovietų Sąjungos politika kalbėti apie fašizmą, apie nacizmą, nors jie painioja šitas sąvokas. Jos nors yra artimos, bet skirtingos. Čia atskira kalba ir dabar nepradėsim nuo definicijų. Nebent trumpai. Nacizmas yra nacionalinis socializmas. Nacionalinis socializmas irgi būdavo skirtingas. Čia vėl gi atskira kalba. Kada nors papasakosiu apie tai plačiau. Bet dabar aš noriu priminti kaip sovietai kalbėjo apie Smetonos režimą kaip jį aprašyti, nors jis nebuvo joks fašistinis.

Tai buvo diktatūra, nacionalistinė diktatūra, bet ten nebuvo fašizmas. Neaiškinsiu kodėl. Pastebėsiu tik, kad šitas režimas buvo vis dėl to žymiai laisvesnis nei tuometinės Sovietų Sąjungos režimas, kuris tam tikra prasme buvo nacionalinis socializmas. Tai savaip skyrėsi Stalino, Lenino, Brežnevo laikais, tačiau išliko.

Kremlius, užpuolęs Ukrainą dabar kalba, kad Europoje atgimsta nacizmas. Ukrainoje tuo labiau, net ir žinoma Lietuvoje, ir žinoma Baltijos šalyse, o dėl visa ko ir Vakarų Europoje. Komiška tai, kad tos grupuotės, kurios tikrai yra pronacistinės, pavyzdžiui Mari Lepen grupuotė Prancūzijoje, reiškia paramą Rusijai. Čia ne paslaptis, kad Rusija net finansuoja tokius judėjimus Vakarų Europoje.

O dabar štai puola Kremlius „vaduoti“ ukrainiečius nuo nacių. Jei net grįšime prie Smetonos režimo, kuris dažnai Lietuvai prikišamas, kaip „fašizmo įrodymas“, tai galima dar kai ką priminti. A. Smetona labai draugavo su Sovietų Sąjunga, kas mums dabartinei Lietuvai yra tobula pamoka apie tai, kad su Rusija negalima bet kuriuo atveju draugauti. Po to kai „draugiški“ sovietai okupavo Lietuvą, tai jisai [Smetona] Kremliui tapo fašistu. Tas pats ir Ukrainoje. Puldamas ją Kremlius žaidžia šia korta labai ciniškai.

Mes turime suprasti kas yra nacizmas. Čia ne bet kuris nacionalinis socializmas, būtent Vokietijos nacionalinis socializmas, Hitlerio nacionalinis socializmas. Kas tai yra? Visų pirma tai totalitarinis režimas, vienpartinė sistema, politinių oponentų persekiojimas, laisvos spaudos nebuvimas, teisingumo nebuvimas ir nepriklausomų teismų. Nors teismai nacistinėje net Vokietijoje buvo daugiau nepriklausomi nei stalininėje Rusijoje. Tai kuri politinė santvarka dabar artimesnė hitlerinės Vokietijos nacionaliniam socializmui, ar dabartinė Rusijos ar dabartinė Ukrainos?

Vienpartinė sistema kur dabar yra, – Rusijoje. Na formaliai ji yra daugpartinė, kai egzistuoja partijos marionetės. Taip juk buvo toje pačioje „demokratinėje“ Rytų Vokietijoje, toje pačioje Čekijoje, Lenkijoje. Gal dabar ir Kinijoje turbūt yra dar daugpartinė sistema, bet daugiapartinė iš vienos partijos, kaip ir Rusijoje. Visi matome, kad putinizme dominuoja viena partija „Jedinaja Rossija“ (Vieninga Rusija) ir dabar.

„Nacizmu“ kaltinamoje Ukrainoje yra daug daug visokių partijų, yra laisva spauda. O Rusijoje? Dabar net imitacijos laisvos spaudos nebeliko. Uždarytos „Echo Moskvy“ ir telekanalas „Dožd“. Dabar ir šito nebėra Rusijoje. Politinių oponentų persekiojimai, kai jie yra net žudomi, vykdomi ne Ukrainoje, o būtent Rusijoje. Ukrainoje to nėra.

Nacizmo Ukrainoje ieškotojams noriu dar šį bei tą paaiškinti. Vokietijos nacionalinio socializmo dar vienas labai svarbus ypatumas yra antisemitizmas. Čia ne šiaip elementas, čia pagrindinė visos politinės programos esmė, kova su pasaulio žydija. Tai Ukrainoje yra tas elementas ar ne? Dabartinis Ukrainos prezidentas žydų kilmės, grynai žydas. Už jį balsavo naciai??? Kokiu reikia būti idiotu, kad tuo patikėtum?

Dar gražiau, kad Vladimiro Putino sąjungininkas Minske Aliaksandras Lukašenka primena V. Zelenskiui jo žydiškas šaknis. Ir ne vien jis. Ponas „atsarginis“ Rusijos prezidentas Medvedevas, laikinai pavadavęs Putiną, kai buvo puolamas Sakartvelas, irgi pareiškė, kad ponas Zelenskis yra „tam tikros etninės kilmės“. Kokios? Kas turėta omenyje? Mes visi suprantame. Mes visi žinome, kurios  kilmės V. Zelenskis ir jis neslepia žydų kilmės. Tai Rusijos patriotui draugauti su Ukraina trukdo žydiška šio šalies prezidento kilmė? Ką ir kaip tada ten denacifikuoja Putinas?

Pamenate sąvoką „žydobanderovcai“? Tai politinė šizofrenija, kurios esmę paaiškinsiu kitą kartą. Juk prieš tai dar buvo „žydopetliurovcai“ (Simonas Petliura – antirusiškas nacionalistas),  o dar prieš tai buvo „žydomaziepincai“ (Ivanas Mazepa – Zaporožės karinis lyderis, kovojęs prieš Rusijos carizmą)… Rusiškasis aršus antisemitizmas turi gilias šaknis. Dabar paprastai paaiškinu. Žydiškų šaknų V. Zelenskį išrinko 73 nuošimčiai ukrainiečių rinkėjų. Tai apie kokį nacizmą, apie kokį baisų antisemitizmą Ukrainoje galima po to kalbėti?

Ar Ukrainoje yra antisemitų? O Lietuvoje? Aišku yra antisemitai, jų visur yra. Kiek laiko yra žydų, tiek laiko ir antisemitai vaikšto žeme. Bėda, kad toje pačioje Rusijoje jų žymiai daugiau, jie įtakingesni ir antisemitinė politika yra oficiali, nors ir ne tokia atvira kaip Hitlerio Vokietijoje. Tai atsispindi ir istorinėje atmintyje.

Na pavyzdžiui, stovi Rusijoje paminklas carui Ivanui Rūsčiajam… Net caro Rusijoje nebuvo paminklų šitam carui. Jisai istoriškai buvo reabilituotas Stalino, o dabar Putino. O ką darė tas caras Ivanas Rūstusis? Jisai naikino žydus.

Reikia daugiau? Prašau. Polocko istorija – čia mūsų Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės  teritorijoje. Kai rusai paėmė Polocką, tai caro Ivano IV-ojo įsakymu Polocko žydai visi buvo nuskandinti upėje. Tai čia buvo holokausto pradžia galime sakyti. Totalus žydų naikinimas.

Norite dar? Prašau. Manau, kad ukrainiečiai patys, kada išvis okupantus, denacifikuos Ukrainą visai kita prasme. Nuvers paminklą Bogdanui Chmelnickiui (XVII amžiaus karinis ir politinis veikėjas, padėjęs Ukrainą pavergti carinei Rusijai). B. Chmenickis buvo tas žmogus, kuris su Rusijos caru Aleksėju Michailovu naikino žydus visur kur tik buvo įmanoma. Ne vien žydus. Jie naikino ir lenkus ir lietuvius, katalikus… Jam Kijeve tebestovintis paminklas yra blogis. Visos Ukrainos turimos problemos su Rusija yra šito personažo nuopelnas.

Pabaigai žydišku klausimu. Izraelis Jungtinėse Tautose balsavo pasmerkdamas Rusiją, o ne „denacifikuojamą“ Ukrainą. Jei neapsirinku, 141 šalis balsavo už tą rezoliuciją, kuri buvo nukreipta prieš Rusijos agresiją. Izraelis buvo išvien su normaliu pasauliu, kaip ir Lietuva. O prieš buvo kas, neskaitant pačios Rusijos, Rusijos okupuotos Baltarusijos, Rusijos okupuotos Sirijos? Taip balsavo dvi valstybės: Eritrėja ir Šiaurės Korėja. Tai yra viskas, kas pasakytina apie Rusijos „kovą su nacizmu“.

kaunieciams.lt

 

Atgal