VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.04.14. Per valstybės interesų prizmę

Linas Kojala

Politologas

Kandidatė į Prancūzijos prezidento postą Marine Le Pen surengė spaudos konferenciją apie savo užsienio politiką.

*Skėtinė tezė - “tautų koncertas”; būtina stumti į šalį daugiašališkumo principus, užtikrinti galimybę veikti savarankiškai (pvz., bendradarbiauti ne daugiašaliuose formatuose, o dvišaliu pagrindu; vykdyti slaptą diplomatiją ir pan.) ir matyti viską per valstybės interesų prizmę.

*Ir toliau žada palikti NATO integruotas karines struktūras. Tai nereikštų visiško pasitraukimo iš Aljanso, tačiau sugrąžintų Prancūziją į mažesnio karinio įsitraukimo lygį, egzistavusį keturis dešimtmečius iki 2009-ųjų.

*Pasibaigus karui Ukrainoje, ieškotų būdų NATO ir Rusijos gerų santykių atkūrimui. Mato iššūkį dėl Kinijos ir Rusijos suartėjimo.

*Neketina palikti ES (tą žadėjo būdama kandidate ankstesniuose rinkimuose, bet ne šioje kampanijoje), tačiau kartoja, kad tai turi būti tautų organizacija, nes “reikia ginti suverenitetą”.

*Kritiška Vokietijos atžvilgiu. Neketintų vystyti bendrų karinių projektų su šia šalimi ginkluotės srityje (pvz., bendrų tankų ar naikintuvų), siūlo tą daryti nacionaliniu lygiu. Teigia, kad Macrono pirmosios kadencijos metu Prancūzija pernelyg nusileido Merkel primestiems sprendimams.

Naujausios apklausos rodo, kad šiuo metu perrinkimo siekiantis Emmanuelis Macronas antrajame ture galėtų surinkti 53-54 proc. balsų.

Atgal