VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.04.17. D. Grybauskaitė: Vakarams bus sunku greitai atsisakyti rusiškų dujų

Kadenciją baigusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad Vakarų šalims bus sunku staiga atsisakyti rusiškų dujų ir pakeisti teikėjus.

„Labai svarbi yra politinė valia, nes ekonomikos lobistų spaudimas bus visą laiką labai didelis“, – pareiškė ji interviu Ukrainos TV kanalui 1+1.  

„Dalis politikų nuo tų pinigų priklausomi. Pavyzdžiui, žinome vieną partiją Prancūzijoje, ultradešiniąją Vokietijos partiją, kuri iki šiol priklauso nuo tokios įtakos. Politikams Vakaruose bus sunku greitai atsisakyti rusiškų dujų “, – pridūrė ji.  

D. Grybauskaitė įspėja, kad rusiškų dujų tiekimo sąsajų nutraukimas truks ilgai – dvejus-trejus metus.  

„Toms šalims, kurios labai priklauso nuo rusiškų dujų , tai užims minimum dvejus-trejus metus, kad būtų galimybė pakeisti, perdaryti ar net naują infrastruktūrą sukurti. Tai ilgas procesas. Ir svarbu, kad politinis supratimas būtų labai rimtas. Nuo politinės valios praktiškai viskas priklauso“, – tvirtino D. Grybauskaitė. 

Ji sakė, kad Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas, kurį Lietuva pasistatė per trejus metus, visoms Baltijos šalims gali patiekti didžiumą joms reikalingų dujų. 

„Mūsų terminalas gali aptarnauti visas tris Baltijos šalis praktiškai 90 procentų. Ir tai mums sutiekia didelį pasitikėjimą“, – teigė D. Grybauskaitė, pabrėždama, kad Lietuva nuo 2015 metų galėjo iš Rusijos nebepirkti dujų visiškai.

Pasak jos, SGD terminalą Lietuva statėsi, nes visada žinojo, kad Rusija energetiką naudoja kaip geopolitinį ginklą, politinių sistemų papirkinėjimo ir korumpavimo priemonę – tiek Lietuvoje, tiek Vakaruose.

„Turime negražius mažiausiai dviejų Vakarų šalių premjerų ir vieno užsienio reikalų ministro pavyzdžius. Jie paskui gavo aukštus postus Rusijos energetikos įmonėse. Tokia politika lėmė, kad šalys pradėjo visiškai priklausyti nuo rusiškų dujų tiekimo ir per tuos pinigus, ir priklausomybę buvo daroma įtaka tarptautinei politikai ir kitiems Vakarų šalių  veiksmams. Mums tai buvo svarbu ir mes tai sakėme mūsų Vakarų partneriams (...), bet, gaila, rimtai to nevertino ir dabar jiems labai sunku staiga pakeisti dujų  teikėjus“,  – kalbėjo D. Grybauskaitė. 

Kadenciją baigusi Lietuvos prezidentė pabrėžė, jog Ukraina, kad ir kas jai ką žadėtų, laisvę ir saugumą gali užsitikrinti tik pati ir tik jėga, drąsa ir gebėjimu ginti savo žemę. 

„Nėra tokių garantijų, kurios užtikrintų jums visišką laisvę, nepriklausomybę ir gynybą. Visada tai bus jūsų rankose. (...) Niekas jokių garantijų, nors kad ir ką žadės, nesugebės duoti. Tai šiandien matote patys. Kai laimėsite karą, tada pasaulis ir NATO galvos apie jus, padės atsistatyti, o saugumas visų pirma bus jūsų jėgoje, drąsoje ir gebėjime ginti savo žemę“, – D. Grybauskaitė.  

„Jūs žinote tokių garantijų kainą. Gavote trijų šalių garantijas, kai atsisakėte atominio ginklo. Viena iš jų dabar jus puola, o kitos dvi tik tiekia ginklus“, – pridūrė ji. !

 

 

 

Atgal