VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.04.17. Saugumo ir gynybos analizės centras „Locked N` Loaded” apibendrino 50 karo dienų

Saugumo ir gynybos analizės centro „Locked N` Loaded” socialinio tinklo paskyroje penktadienio vėlų vakarą paskelbtas Rusijos pradėto karo Ukrainoje pirmosios 50 dienų apibendrinimas.

Tikslai keičiasi

Specialistai rašo, kad sulaukia daug klausimų ir prašymų apibendrinti šio karo penkiasdešimt dienų. Įvertinimas atliktas apibendrinus pagal strateginį, operacinį, taktinį dėmenis.

Karo pradžioje Kremlius kėlė ideologinius tikslus – „denacifikacija“, „demilitarizacija“. Tačiau tokie tikslai karine prasme neįgyvendinami, pažymi „Locked N` Loaded”.

„Tikėtina, dėl to buvo netinkamai įvertintas priešininkas, pervertintos savo jėgos, neįvertinta Vakarų valstybių reakcija. Ką jau kalbėti apie bent keleto sąjungininkų paramą sau (neskaitant Baltarusijos). Dar iki eskalacijos Maskvos diplomatija buvo arogantiška, desperatiška ir agresyvi, tad pasaulio akyse pradėjus telkti pajėgas prie Ukrainos sienų, Rusija jau buvo agresoriumi“, – rašo specialistai.

„Rezultatas – karo tikslas nuo „denacifikacijos ir demilitarizacijos“ pasikeitė iki „Donbaso išlaisvinimo“, o dabar ūsuotasis Peskovas kalba, kad tikslas yra „sunaikinti nacių karinius vienetus“, – rašoma apibendrinime.

Stiprino ryšius

Ukrainoje karas vyksta 8 metus nuo 2014 m. Per tą laiką šalis išnaudojo užmegzti tvarius ryšius su partneriais, nepaisant kilusių skandalų, pvz., ankstesnio JAV prezidento Donaldo Trumpo ir dabartinio JAV prezidento Džo Baideno istorija. Tai leido užsitikrinti vis didesnį ginkluotės tiekimą.

„Svarbu pažymėti, kad savo karinį planavimą [Ukraina] grindė tikslia žvalgybine informacija (taip pat ir iš NATO šalių) ir adekvačiu jos vertinimu. Tai leido sukurti tinkamą potencialą pasitikti agresiją ir su ja kovoti“, – pažymi „Locked N` Loaded”.

Neįvertintos galimybės

Vertinant operacinį dėmenį, „Locked N` Loaded” nurodo, kad Rusija išskaidė savo nepakankamas ir prastai parengtas pajėgas penkiomis kryptimis, kuriose gausu didelių, kartais ir milijoninių miestų. Taip pat miestus saugojo natūralios gamtinės kliūtys, kaip kad upės. Tai iš dalies davė efektą Pietų kryptimi, kur agresoriui pavyko pasiekti pirminius tikslus (Chersonas, Melitopolis, Mariupolio blokada).

„Tačiau patyręs pralaimėjimus prie Kyiv, Sumy, Charkiv agresorius prarado iniciatyvą ir Pietų kryptyje. Donbaso kryptyje (siekdamas minėtų politinių, o ne karine logika paremtų tikslų) agresorius, tikėtina, pradės puolimą nepasirengęs pilna apimti. Nepaisant pranašumo aviacijos srityje iki šiol nesugebėta visiškai dominuoti Ukrainos oro erdvėje“, – įvertino „Locked N` Loaded”.

Organizuota gynyba

Keturiose iš penkių agresoriaus puolimo krypčių Ukraina gerai organizavo gynybą. Gynybą dėl resursų stokos ir netikėtų priešo veiksmų pietų kryptyje ukrainiečiams sunkiai sekėsi įgyvendinti. Todėl nebuvo tinkamai parengtas operacinis rajonas ir priešui leista persikelti į vakarinį Dniepro krantą, priartėti prie Mariupolio iš vakarų.

„Šios klaidos šiuo metu turi neigiamos įtakos Donbaso gynybai (galimybei čia esančioms ukrainiečių pajėgoms būti apsuptoms iš šiaurės ir pietų). Nežiūrint į tai, flangai kol kas atrodo neblogai laikomi. Lanksti oro gynyba ir ribotas, tačiau tikslinis aviacijos naudojimas prisideda prie ukrainiečių galimybių permesti sausumos vienetus Donbaso link“, – rašo „Locked N` Loaded”.

Klaidos puolime

Taktika rodo, kad Rusija siekia užimti kuo daugiau teritorijos, tačiau ignoruojamos logistinės problemos ir galimos ukrainiečių kontratakos ir pasalos.

„Užimta teritorija labiau primena atskirų kontroliuojamų kelių ir vietovių voratinklį, o ne pilnai užimtą ir saugomą kontaktinę liniją su tvirtai kontroliuojamu (išvalytu) užnugariu“, – pastebi specialistai.

Sprendimai priimami griežtai hierarchijoje, vietoje esantys vadai neturi įgaliojimų ir nesugeba priimti sprendimų, ypač patekę į nestandartines situacijas. Atsiliepia ir labai prasta karių moralė, prastas karių parengimas, todėl nepasiekdami tikslų, Rusijos kariai vykdo karo nusikaltimus, plėšikauja Ukrainoje.

Klaidos daromos puolime – puolama daugiausia keliais, neapsaugomi flangai, prastai vykdoma arba visai nevykdoma žvalgyba, visiškai nereaguojama į pasalas – kolonos sustoja, neišsisklaido, sudega arba pabėga. Mūšiai mieste parodė, kad mechanizuoti pėstininkai yra silpnai parengti, nors juos dengia artilerija ir tankai, bet pėstininkai proveržio nepadaro.

Rusijos kariams sekasi geriau gintis nei pulti. Tačiau veiksmai šabloniški, neatsižvelgiama į realias aplinkybes.

„Gavus didesnį sektorių nei priklauso pagal normatyvus, mechaniškai ištempia pajėgas vietoje to, kad vertintų ir priimtų sprendimą, kur koncentruoti gynybą“, – pastebi specialistai.

Aukšta moralė

Tuo tarpu Ukrainos taktinis pasirengimas kitoks. Ukrainos pajėgos kovoja su priešu, ne už teritoriją. Jeigu situacija reikalauja atsitraukimo, kariai taip ir padaro. Pasitaikius progai sugrįžti, kariai grįžta. Tai labai matėsi Kijevo sektoriuje kovose dėl Bučos, Irpeno, Hostomelio.

Skirtingai nei Rusijos vadovybė, Ukrainos vadai savo operacijų rajonuose turi veiksmų laisvę ir reaguoja į esamą situaciją, priima sprendimus. Karių motyvacija didžiulė, prisideda ir Vakarų teikiama parama. Kariuomenė puikiai pasirengusi Mariupolio gynybai.

„Mariupolio gynyba – mūšio mieste šedevras. Operacija puikiai suplanuota: sukaupta pakankamai resursų, gerai įsitvirtinta inžinerine prasme, netiesioginės ugnies taikiniai prišaudyti, puikiai veikia taikymasis. Užduotis vykdo motyvuoti ir puikiai parengti kariai ir vadai“, – rašo specialistai.

Ukrainiečiai taikosi į agresoriaus tiekimo kolonas, tačiau, „Locked N` Loaded” teigimu, tokių atakų galėtų būti daugiau, ypač įvertinus tai, kad Rusijos kariai turi silpną užnugarį.

„O esminis penkiasdešimties eskalacijos dienų rezultatas – „denacifikuotojus“ netrukus šienaus senas geras vokiškas MG“, – apibendrinimą baigia „Locked N` Loaded”.

 

Atgal