VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.05.10.JT Žmogaus teisių taryba rengia specialią sesiją dėl Ukrainos

Jungtinių Tautų žmogaus teisių taryba (UNHRC) paskelbė, kad ketvirtadienį sušauks specialią sesiją dėl Rusijos per karą Ukrainoje įvykdytų įtariamų žmogaus teisių pažeidimų.

Daugiau kaip 50 valstybių pirmadienį parėmė Kyjivo prašymą ir pareikalavo neeilinio Žmogaus teisių tarybos susitikimo „dėl Rusijos agresijos prastėjančiai žmogaus teisių padėčiai Ukrainoje“ išnagrinėti.

 

Ukrainos ambasadorė prie JT Ženevoje Jevhenija Filipenko sakė, kad taip bus pasiųstas aiškus signalas Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui dėl Maskvos tarptautinės izoliacijos.

 

„Drauge siunčiame dar vieną įtaigią žinią Putinui ir jo karo nusikaltėlių klikai: jūs izoliuoti kaip niekada anksčiau“, – sakė ji tviteryje paskelbtame vaizdo pareiškime.

 

„Norime pamatyti JT praktinius žingsnius dėl Rusijos [vykdomų] žmogaus teisių pažeidimų Ukrainoje ir karo nusikaltimų, jos kasdien vykdomų prieš mūsų žmones, – sakė ambasadorė. – Tai apima Tyrimų komisijos tyrimą dėl Rusijos nusikaltimų Bučoje ir kitur.“

 

„Tai taip pat galimybė tarptautinei bendrijai sutelkti dėmesį į padėtį Mariupolyje ir į prievartinį mūsų gyventojų perkėlimą bei kitus pažeidimus... nekaltų civilių ukrainiečių atžvilgiu. Nenurimsime, kol užtikrinsime, kad vykdantys šiuos nusikaltimus būtų patraukti atsakomybėn“, – sakė J. Filipenko.

 

Sesija prasidės 8 val. Grinvičo (11 val. Lietuvos) laiku ir bus tiesiogiai transliuojama internetu šešiomis oficialiomis JT kalbomis.

 

Specialiai UNHRC sesijai sušaukti reikia trečdalio – 16 – Tarybos narių pritarimo.

 

Atitinkamą prašymą parėmė tokios narės kaip Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija, Japonija, Meksika, Nyderlandai, Lenkija, Pietų Korėja, Ukraina ir JAV.

 

Paramą taip pat išreiškė Tarybai nepriklausančios valstybės stebėtojos, tarp jų Kanada, Kolumbija, Italija, Moldova, Naujoji Zelandija, Norvegija, Peru, Portugalija, Ispanija, Švedija, Šveicarija ir Turkija.

 

Britų ambasadorius Simonas Manley (Saimonas Manlis) tviteryje parašė, jog didžiuojasi tuo, kad Britanija palaiko Ukrainą dėl specialiosios sesijos sušaukimo, Rusijai „vykdant Mariupolyje ir kitur Ukrainoje pasibaisėtinus žiaurius nusikaltimus“.

 

„Atskaitomybė yra svarbi“, – pridūrė jis.

 

Tai bus tik 34-a Ženevoje įsikūrusios organizacijos, kuri yra pagrindinė JT žmogaus teisių stebėtoja, neeilinė sesija nuo pat jos įkūrimo 2006 metais.

 

Žmogaus teisių tarybą sudaro 47 valstybės narės, kurias išrenka JT Generalinė Asamblėja.

 

Rusija buvo Žmogaus teisių tarybos narė, bet balandžio 7 dieną Generalinė Asamblėja Niujorke nubalsavo už jos narystės Taryboje sustabdymą.

 

 

Atgal