VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.06.13.Su „dešiniųjų“ Vyriausybe pirmyn į komunizmą

Vidmantas Martikonis

 

Bolševikai bandė Lietuvoje statyti komunizmą. Labai gerai, kad jiems nepavyko. Bet žiūrint į šių dienų valdančiųjų veiksmus, komunizmas iš mūsų niekur toli nedingo.

Stalino laikais buvo pradėta „nauja ekonominė politika“ (NEP). Pradžioje žmonėms buvo leidžiama šiek tiek prasigyventi, o paskui nutarta juos išbuožinti. Tai yra  turtą atimti, o pačius pasiųsti į Sibirą arba pastatyti prie sienos.

Į Sibirą šiais laikais neveža, bet savotiškas žmonių turto nusavinimas tikrai vyksta. Nekilnojamo turto savininkus yra stengiamasi pavaizduoti, kaip labai turtingus žmones. Visuomenė sisteminės žiniasklaidos pagalba yra sąmoningai nuteikinėjama prieš tokius neva „turčius“. Štai, jis daugiau turi už tave, todėl iš jo reikia atimti. Ar jums tai neprimena bolševikų metodų?

Užsimenama apie planus suformuoti naują valdančiąją daugumą. D.Umbraso nuotr.

 Finansų ministerija pasiūlė įvesti mokesčius visam žmonių nekilnojamam turtui. NT mokestis būtų mokamas, net už pagrindinį gyvenamąjį būstą, ten kur žmogus gyvena.  Būstas būtų apmokestinamas progresyviais tarifais, atsižvelgiant į būsto mokestinę vertę, nustatytą masinio vertinimo būdu. Pavyzdžiui skaičiuojama, kad už 50 kvadratinių metrų butą senos statybos name Vilniuje, Fabijoniškėse būtų mokama apie 17 eurų per metus, o Kalvarijų savivaldybėje už tokį pat butą, tektų mokėti  4-5 eurus. Atrodo nedaug, bet ką daryti Vilniaus ar Kauno centre visą gyvenimą pragyvenusiems vyresniems žmonėms? Dėl didelės NT vertės, jie bus priversti mokėti šimtus ar tūkstančius eurų mokestį. Dažnai girdime iš valdžios atstovų lūpų ciniškus pasakymus, kad tokie žmonės patys kalti, jog tokiose brangiose vietose gyvena. Neva, parduok ir kraustykis kitur. Bet pabandykite išrauti seną medį su visomis šaknimis ir jį persodinti kitoje vietoje. Toks medis greičiausiai nebeprigys.

Valdžia skaičiuoja, kad iš tokio mokesčio į biudžetą būtų surinkta apie 25 milijonus eurų per metus. Tai yra tikrai nedideli pinigai valstybei, kurių administravimas gali kainuoti dar brangiau, negu surenkama suma. Mokesčio sandara yra paini ir sudėtinga, todėl žmonėms bus sunku susigaudyti bei apskaičiuoti, kodėl būtent tokią sumą reikia sumokėti. Kodėl valdžia taip elgiasi? Pirmiausiai, todėl, kad matyt, nori pripratinti gyventojus prie naujojo mokesčio. O, kai taip atsitiks, lengva ranka bus galima didinti tarifus ir kiekvienais metais gyventojams teks mokėti daugiau.

NT mokestis fiziniams asmenims yra pats neteisingiausias mokestis

  NT mokestis fiziniams asmenims yra pats neteisingiausias mokestis. Žmonės įsigydami butą ar namą, prieš tai jau sumokėjo valstybei pajamų mokesčius arba turtą pirko iš banko paskolos, kurią paskui priversti su palūkanomis išmokėti bankui ilgus dešimtmečius.

Dar toliau žengė Lietuvos finansų ministrė, pasiūlydama įvesti didesnį NT mokesčio tarifą tiems, kurie savo turtą nuomoja. Tai tas pats, kas apmokestinti plaktuką už kiekvieną įkaltą vinį arba pjūklą už kiekvieną nupjautą šaką.

Iš tiesų, Vyriausybė šį kartą užsimojo apmokestinti paprastus žmones, kurie visą gyvenimą dirbo, taupė ir tam, kad užsitikrinti stabilesnę senatvę , įsigijo butą, kurį nuomoja ir taip prisiduria prie kuklios savo pensijos.  Juk vidutiniška grąža iš NT nuomos siekia 30 – 40 metų. Štai apie tokius „turčius“ eina kalba. Gąsdina pati valdžios logika: jeigu tu dar kruti, judi ir turėdamas verslą gali užsidirbti prie pensijos, tai tave būtinai reikia finansiškai nubausti.

  Jau dabar akivaizdu, kad jeigu tokie valdžios planai bus realizuoti, tai NT nuomos verslas pasuks į šešėlį. Žmonės slėps savo kuklias pajamas ir nuomos neoficialiai. Iš to niekas nelaimės: nei valstybės biudžetas daugiau surinks pajamų, nei žmonės, priversti būti šešėlyje, jausis gerai.

Valdantieji su tokiais sprendimais pataikauja komerciniams bankams ir užsienio pensijiniams fondams. Žmogui yra nebepaliekama pasirinkimo, kaip geriau pasirūpinti savo senatve. Jis nuo pat jaunų dienų yra stumiamas kaupti savo pensiją fonduose, neturėdamas jokių garantijų, kad sulaukęs senjoro amžiaus galės oriai gyventi. Nors ne kartą valdžia žadėjo skatinti tuos, kurie pasirinko pensijos kaupimą fonduose, bet tų pažadų neįvykdė. Žmonės nepasitikėdami tokia sistema ir investuoja į NT, kaip tam tikrą garantą savo senatvei aprūpinti. Valdžia įvesdama NT mokestį juos baudžia ir apsunkina pasirinkimą nepriklausyti nuo pensijinių fondų.

Galbūt čia yra valdžios taktika. Prigąsdinti žmones, kad už nuomojamą NT bus didesni mokesčiai, bet paskui to nepadaryti. Tada žmonėms valdžia atrodys gera, ir jau visi pamirš ir susitaikys su faktu, kad NT mokestis yra įvestas visuotinai. Du žingsniai pirmyn, vienas atgal. Bet valdžia jau dar labiau įkišusi ranką į žmonių kišenę.

Didžiausia nuostaba kelia tai, kad šių laikų „išbuožinimą“ vykdo ir naujus mokesčius įvedinėja, ne socialistai, komunistai ar dar kas nors, bet išdidžiai save „dešiniaisiais“ vadinantys politikai. Tiesa, yra ir viena gera žinia. NT mokestį fiziniams asmenims planuojama įvesti tik nuo 2025. Prie naujos valdžios, kaip ji besivadintų, galima sulaukti sprendimo, kad NT mokesčio įsigaliojimas nukeliamas iki dar kitų rinkimų.

 

Atgal