VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.07.01. Seimas: Vytautas Landsbergis buvo valstybės vadovu

Seimas priimtu įstatymu suteikė Aukščiausiosios Tarybos pervadintos „Atkuriamuoju Seimu“ pirmininkui Vytautui Landsbergiui valstybės vadovo statusą.

Įstatymu nutarta įtvirtinti, kad Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos Pirmininkas, pagal 1990 m. kovo 11 d. patvirtintą Laikinąjį Pagrindinį Įstatymą būdamas aukščiausiuoju Lietuvos Respublikos pareigūnu, nuo 1990 m. kovo 11 d. iki 1992 m. lapkričio 25 d. turėjo ir vykdė konstitucinius valstybės vadovo įgaliojimus.

Jame taip pat konstatuojama, kad Aukščiausiosios Tarybos Pirmininkas nuo 1990 m. kovo 11 d. buvo atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovas.

Dokumento aiškinamajame rašte iniciatoriai pažymi, kad Aukščiausiosios Tarybos Pirmininkui, kaip aukščiausiajam Lietuvos Respublikos pareigūnui, Laikinajame Pagrindiniame Įstatyme priskirti įgaliojimai ir atliktas darbas rodo, kad jis vykdė įgaliojimus ir atliko darbą, kuriuos turi ir vykdo valstybių vadovai.

Viena iš projektų iniciatorių Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen yra teigusi, kad šis įstatymas yra pagarbos ir pripažinimo ženklas žmogui, kuris suvaidino išskirtinį vaidmenį Lietuvos istorijoje.

„Esu įsitikinusi, kad atėjo laikas įvertinti profesoriaus V. Landsbergio indėlį ir, tikiu, kad šis Seimas yra būtent tas, kuriam užteks jėgų ir išminties tai padaryti. Niekam nekilo abejonių, kad tuo metu Lietuva jau buvo nepriklausoma ir savarankiškas valstybė. Šiandien puikus laikas pripažinti, kad ši valstybė turėjo ir vadovą“, − yra pabrėžusi Seimo Pirmininkė.

1990–1992 metais galiojusiame Laikinajame pagrindiniame įstatyme nebuvo numatyta valstybės vadovo institucija, tačiau pagrindinis įstatymas numatė, jog aukščiausiasis Lietuvos valstybinės valdžios organas yra Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba, o šios Tarybos posėdžiams pirmininkauja, vadovauja Tarybos Pirmininkas. Taip pat pagrindinis įstatymas numatė, kad Tarybos Pirmininkas yra aukščiausias Lietuvos Respublikos pareigūnas ir atstovauja Lietuvai tarptautiniuose santykiuose.

 

Atgal