VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.08.20. Komendantų koncepcijos įgyvendinimas jau pasistūmėjo

 

Laurynas Kasčiūnas

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas

Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, nors ir vasaros metu, toliau tęsia darbus svarbiais krašto gynybos klausimais.

Aptarėme komendantų sistemos ir inžinerinių fortifikacijų-kontrmobilumo priemonių temas.

Džiugu, jog komendantų koncepcijos įgyvendinimas jau pasistūmėjo ir tinklo kūrimo procesai vyksta.

Komendantai atlieka labai svarbų vaidmenį karo šalyje metu: užtikrina organizuotą teritorinę apsaugą ir saugų užnugarį reguliariesiems vienetams, apsaugo gyventojus ir svarbiausius infrastruktūros objektus nuo diversinių ir teroristinių aktų ar kitų grėsmių, užtikrina karo padėties teisinio režimo įgyvendinimą ir sudaro tinkamas sąlygas valstybinėms institucijoms funkcionuoti.

Tai yra svarbus visuotinės gynybos koncepcijos įgyvendinimo dėmuo. Sieksime, kad komendantais galėtų būti ir šauliai, taip pat kiti ginkluoti gyventojai, kurie atitiks reikalavimus ir praeis papildomą patikrą.

Kai kalbame apie priešo įsiveržimą į mūsų teritoriją, svarbu stiprinti ne tik kovinę galią, bet ir atlikti tam tikrus namų darbus, kad, dar prieš peržengiant valstybės sieną, priešas susidurtų su sunkumais. Čia kalbama apie tam tikras inžinerines fortifikacijas ar kontrmobilumo priemones, kurios galėtų sustabdyti priešo judėjimą ar reikalautų papildomų laiko/materialinių resursų jas pašalinti. Taigi, jau dabar mūsų kariuomenė, kartu su Valstybės sienos apsaugos sienos tarnyba, dirba ties šiais klausimais - atliekama analizė, ieškoma geriausių sprendimų.

Todėl toliau tęsime darbus, kad sistemos būtų tinkamai išvystytos, suformuotos aiškios užduotys ir tam numatyti reikiami pajėgumai.

 

Atgal