VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.09.20.

Prezidentas Gitanas Nausėda rugsėjo 20–22 dienomis Niujorke dalyvaus Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos (JTGA) 77-ojoje sesijoje.

Lietuvos vadovo pranešimas numatytas pirmąją Generalinės Asamblėjos sesijos dieną. Prezidentas kreipsis į pasaulio šalių lyderius jau ketvirtą kartą. Šalies vadovo kalboje didžiausias dėmesys bus skirtas Europos saugumo iššūkiams: Rusijos sukeltam karui, tarptautinės bendruomenės solidarumui su Ukraina ir energetinio, branduolinio saugumo klausimams.

Prezidentas kalbės ir UNESCO rengiamame Švietimo viršūnių susitikime, kur diskutuos švietimo karo ir krizių sąlygomis tema. Yra numatytas Lietuvos, Latvijos ir Estijos Prezidentų susitikimas su Jungtinių Tautų Generaliniu Sekretoriumi Antonijumi Guterešu. Lietuvos vadovas turės dvišalius susitikimus su Europos, Azijos, Afrikos valstybių vadovais, taip pat dalyvaus JAV Prezidento Joe Bideno organizuojamame priėmime.

Vizito į Niujorką metu šalies vadovas tradiciškai skirs laiko ekonominei diplomatijai ir lietuvių bendruomenei. Prezidentas susitiks su JAV bendrovių, planuojančių plėtrą Lietuvoje, atstovais, su  lietuvių bendruomene ir Niujorke gyvenančiais lietuvių menininkais, dalyvaus Lietuvos ambasados JAV ir Atlanto tarybos (Atlantic Council) organizuojamame forume energetikos saugumo tema.

Atskira programa numatyta poniai Dianai Nausėdienei. Lietuvos pirmoji ponia dalyvaus trišaliame Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos Prezidentų sutuoktinių susitikime ir Ukrainos draugų grupės diskusijoje Olenos Zelenskos kvietimu.

 

Atgal