VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.09.23. Politinių komitetų dokumentus tikrins ministerija

Seimui priėmus Politinių organizacijų įstatymą, kuriame numatyta, kad šalia politinių partijų rinkimuose galės dalyvauti ir visiškai naujos teisinės formos juridiniai asmenys – politiniai komitetai, šių komitetų steigimų dokumentai ir steigėjų sąrašai turės būti teikiami Teisingumo ministerijai.

Politinių organizacijų įstatyme numatyta, kad politinių komitetų steigimo dokumentai ir steigėjų sąrašai turi būti teikiami Teisingumo ministerijai, kuri duomenų ir dokumentų tikrumą turės patvirtinti per 30 dienų nuo jų gavimo dienos ir Juridinių asmenų registrui surašyti išvadą dėl jų registravimo ar išregistravimo galimybės.

Tais atvejais, kai bus pateikiami ne visi dokumentai ar duomenys, Teisingumo ministerija per 15 dienų nuo jų gavimo dienos raštu praneš apie trūkumus. Patvirtinti dokumentai turės būti pateikti Juridinių asmenų registro tvarkytojai valstybės įmonei Registrų centrui politinio komiteto įregistravimui Juridinių asmenų registre.

Įstatyme numatyta, kad 2023 metų savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose galės dalyvauti ne vėliau kaip prieš 85 dienas iki šių rinkimų dienos įregistruoti politiniai komitetai, todėl galutinė politinių komitetų įregistravimo Juridinių asmenų registre data yra 2022 m. gruodžio 10 d.

Politinis komitetas – tai pagal įstatymą įsteigtas pavadinimą turintis viešasis juridinis asmuo, kurio tikslas – tenkinti savo narių politinius interesus, padėti reikšti jų politinę valią, siekti dalyvauti įgyvendinant ES valdžią ir savivaldos teisę dalyvaujant rinkimuose į Europos Parlamentą, savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose.
Asmuo galės priklausyti tik vienam politiniam komitetui arba partijai.

Atgal