VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.09.22. Baltijos šalių prezidentai su JT vadovu aptarė Rusijos karo Ukrainoje padarinius

Prezidentas Gitanas Nausėda su Baltijos šalių kolegomis Niujorke susitikę su Jungtinių Tautų (JT) generaliniu sekretoriumi Antonio'umi Guterresu (Antonijumi Guterešu) aptarė Rusijos karo Ukrainoje padarinius.

„Rusijos karo Ukrainoje rezultatas – skausmingi humanitariniai padariniai, pasaulinės maisto krizės ir branduolinės tragedijos rizika. Rusijos kariuomenė vykdo brutalius karo nusikaltimus, negailestingai žudo civilius ir griauna infrastruktūrą. Turime užtikrinti, kad karo nusikaltėliai sulauktų bausmės, o Kremliaus savivalė Ukrainoje būtų sustabdyta. Jungtinių Tautų vaidmuo šiame procese yra labai svarbus“, – teigė prezidentas.

Kaip pranešė Prezidentūra, šalies vadovas per susitikimą akcentavo, kad tarptautinės bendruomenės prioritetu šiuo metu turėtų būti Zaporižios atominės elektrinės saugumas ir Rusijos karinių pajėgų išvedimas iš jos teritorijos.

Prezidentas teigė, kad ilgalaikis JT įsitraukimas užtikrinant Zaporižios atominės elektrinės saugumą galėtų būti vienu iš susidariusios padėties stabilizavimo kelių.

Baltijos valstybių prezidentų susitikimas su JT generaliniu sekretoriumi įvyko per Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos (JTGA) sesiją trečiadienį.

Baltijos šalių vadovai su generaliniu sekretoriumi taip pat aptarė humanitarinę situaciją Rusijos karo nusiaubtoje Ukrainoje. Lietuvos vadovas pabrėžė, kad aplinkinės šalys, tarp jų ir Lietuva, priėmė didžiausią karo pabėgėlių srautą.

Prezidentas taip pat pabrėžė, ypatingo JT dėmesio reikalauja Rusijos vykdomi masiniai prievartiniai ukrainiečių vaikų atėmimai ir išvežimai į Rusiją siekiant sunaikinti jų nacionalinį identitetą.

Atgal