VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.10.19. Pasirašyta sutartis dėl papildomų 300 šarvuotųjų kovinės paramos visureigių JLTV įsigijim

Lietuvos kariuomenei bus nupirkti papildomi 300 vienetų šarvuotųjų kovinės paramos visureigių JLTV (angl. Joint Light Tactical Vehicle, JLTV). Tokią naują sutartį su JAV Vyriausybe šią savaitę pasirašė Gynybos resursų agentūra prie Krašto apsaugos ministerijos.

 

„Šis papildomas 300 šarvuotųjų visureigių vienetų įsigijimas iš JAV yra vienas svarbiausių Lietuvos kariuomenės modernizacijos žingsnių. Mūsų karinis bendradarbiavimas su JAV auga ir mes drauge galime prisidėti prie NATO rytinio flango saugumo. Siunčiame stiprų signalą mūsų sąjungininkams, kad Lietuva ne tik remia visomis išgalėmis kovojančią Ukrainą, bet ir rūpinasi ir investuoja tiek į savo, tiek į viso Aljanso gynybą“, – sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Kartu su 200 visureigių, kurie perkami pagal 2019 m. su JAV Vyriausybe pasirašytą sutartį, iš viso Lietuvos kariuomenei bus nupirkta 500 tokių mašinų. Jos reikšmingai sustiprins esamus Lietuvos kariuomenės pajėgumus, padidins mobilumą, karių apsaugą ir kovinę galią.

 

Pasak krašto apsaugos viceministro Viliaus Semeškos, visureigių tiekimą Lietuvai suderėjus anksčiau nei planuota, pirmieji visureigiai pagal naują sutartį į Lietuvą bus atgabenti 2023 metais, o iki 2024 m. pabaigos palaipsniui – ir visi likusieji.

 

Įsigyjami visureigiai yra su bokšteliais, apginkluoti 12,7 mm kulkosvaidžiais M2 QCB, veža 5 karius su ginkluote. Visureigius gamina JAV įmonė „Oshkosh Defense“.

 

Pirmoji JLTV visureigių partija – 50 vienetų – Lietuvos kariuomenei perduota praėjusių metų vasarą, visureigius jau sėkmingai naudoja Lietuvos kariai. Šių metų lapkričio – gruodžio mėnesiais Lietuvą pasieks antroji 50 vienetų partija, 2023 m. – dar 100 visureigių, ir taip palaipsniui, kol bus gauti visi.

 

JLTV visureigiai bus aprūpinti Lietuvos kariuomenės brigadų „Geležinis Vilkas“ ir „Žemaitija“ batalionai, prioritetą teikiant nacionalinėms greitojo reagavimo pajėgoms.

 

JLTV yra techniškai pažangūs visureigiai, kurie suteikia aukštą įgulos apsaugos lygį. Jie geriau apsaugos mūsų karius bei užtikrins didesnį efektyvumą žvalgybos, artilerijos ir paramos oro atakų operacijų metu. JLTV ne tik sustiprins mūsų kariuomenės pajėgumus, bet ir pagerins Lietuvos bei JAV pajėgų sąveiką.

 

 

KAM / A. Pliadžio nuotr.

 

Atgal