VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.10.24.Lietuvoje vieši Belgijos karališkoji šeima

 

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį susitiko su į Lietuvą su valstybiniu vizitu atvykusiu Belgijos Karaliumi Pilypu. Lietuvos vadovas su Belgijos Karaliumi aptarė dvišalius Lietuvos ir Belgijos santykius, karinį, ekonominį, mokslo ir kultūrinį šalių bendradarbiavimą.

Šalies vadovas teigė, kad šiemet Lietuva ir Belgija minės santykių 100 metų jubiliejų, tačiau mūsų kultūriniai, diplomatiniai, ekonominiai ryšiai siekia gerokai giliau. Prezidentas pabrėžė, kad šis karališkasis vizitas, prie kurio prisijungė Belgijos verslo ir aukštojo mokslo atstovų delegacijos, leis Lietuvai ir Belgijai ieškoti naujų galimybių bendradarbiauti.

Prezidentas su Belgijos Karaliumi aptarė saugumo padėtį Europoje ir kaimynystėje, taip pat šalių bendradarbiavimą gynybos srityje. Šalies vadovas dėkojo už Belgijos įsitraukimą stiprinant Lietuvos ir NATO rytų flango saugumą. Belgija buvo pirmoji šalis, dislokavusi savo karines oro pajėgas Baltijos oro policijos misijoje, o nuo 2017 m. jos kariai dalyvauja NATO priešakinių pajėgų batalione.

„Esame ES ir NATO nariai, kartu sprendžiame didžiuosius XXI amžiaus iššūkius. Mūsų šalys kartu griežtai smerkia Rusijos karinę agresiją ir nepripažįsta neteisėtos Ukrainos regionų aneksijos. Bendras mūsų šalių tikslas šiandien – padėti Ukrainai“, – sakė Prezidentas.

Šalies vadovas susitikime akcentavo, kad Lietuva yra suinteresuota stiprinti bendradarbiavimą gyvybės mokslų, finansinių technologijų, lazerių pramonės, kibernetinio saugumo ir kituose aukštųjų technologijų sektoriuose. Pasak Lietuvos vadovo, Lietuva ir Belgija turi puikių perspektyvų dirbti kartu žaliosios transformacijos srityje plėtojant tvarius energetikos sprendimus, tokius kaip sausumos ir jūros vėjo parkai, vandenilio technologijos.

Lietuvoje metu pirmoji ponia Diana Nausėdienė ir Belgijos Karalienė Matilda apsilankė Vilniaus Gaono žydų muziejuje, kur susipažino su litvakų dailininkų kūryba.

D. Nausėdienė ir Karalienė Mathilde aptarė Lietuvos ir Belgijos kultūrinį paveldą, istorinės atminties puoselėjimą bei akcentavo šalių bendradarbiavimo svarbą Lietuvą ir Belgiją siejančio kultūros paveldo srityje.

Vizito metu buvo atidaryta iš Šeduvos kilusio ir Belgijoje gyvenusio litvakų dailininko Kopelio Simelovičiaus darbų paroda. Eksponuojami darbai į Lietuvą atkeliavo iš Belgijos žydų muziejaus kolekcijos, kur netikėtai buvo atrasti tik šiemet. Šio muziejaus rinkiniuose yra ir daugiau reikšmingų eksponatų bei dokumentų, susijusių su Lietuvos žydų istorija.

Pirmosios ponios D. Nausėdienės teigimu, šis vizitas yra proga ne tik atkreipti dėmesį į kultūros paveldo išsaugojimą, bet ir į istorinę atmintį apskritai.

 

 

Atgal