VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.10.26. Seimas minės Lietuvos konstitucijų sukaktis

Spalio 27 d., ketvirtadienį, 10 val. Seimo posėdyje įvyks Lietuvos Valstybės Konstitucijos 100-mečio ir Lietuvos Respublikos Konstitucijos 30-mečio minėjimas.

Spalio 25-ąją, lygiai prieš 30 metų referendume, kuriame daugiau nei 1,5 mln. rinkėjų pasakė „taip“, buvo priimta dabar galiojanti mūsų šalies Konstitucija. 1922 metų pirmoji nuolatinė Lietuvos Valstybės Konstitucija šimtmetį minėjo rugpjūčio 1-ąją.

Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pabrėžia, kad švęsdami Konstitucijos 30-metį švenčiame ir referendume išreikštą laisvos visuomenės valią.

„Tai pirmoji ir vienintelė Lietuvos Konstitucija, priimta referendumu. Būtent laisvas Tautos, kaip vienintelės suvereniteto nešėjos, pasirinkimas suteikia mūsų Konstitucijai besąlyginį legitimumą. Dabartinė mūsų Konstitucija kilo ne iš teisės, o Tautos politinės valios. Prieš tris dešimtmečius mūsų žmonės padarė šį istorinį pasirinkimą dėl savo gimtosios šalies, šeimų ir vaikų, dėl Lietuvos dabarties ir ateities!“ – pažymi V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo Pirmininkė taip pat primena, kad prieš 30 metų priimant Konstituciją atsižvelgta ne tik į užsienio valstybių patirtį, bet ir teisines, kultūrines, istorines vidaus tradicijas, visų pirma – 1922 metų pirmą nuolatinę demokratinės modernios Lietuvos Valstybės Konstituciją.

Minėjime įžanginį žodį tars Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras. Pirmasis Konstitucinio Teismo pirmininkas, vienas iš 1992 m. Konstitucijos rengėjų prof. dr. Juozas Žilys skaitys pranešimą apie 1922 ir 1992 m. konstitucijų panašumus ir skirtumus. Pranešimą „Tauta kaip 1992 m. Konstitucijos kūrėja“ pristatys buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas, vienas iš 1992 m. Konstitucijos rengėjų prof. dr. Egidijus Jarašiūnas. Konstitucinio Teismo pirmininkė prof. dr. Danutė Jočienė savo pranešime kels klausimą, ar Konstitucijos stabilumas yra konstitucinė vertybė, ar kliūtis valstybės raidai.

 

 

 

 

 

Atgal