VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.10.31.Rusija daro viską, kad kiekvienu savo veiksmu įrodytų, kad yra teroristinė valstybė

Laurynas Kasčiūnas
Ukrainos pajėgos smogia į teisėtus karinius objektus, tarkime į agresorės Rusijos Juodosios jūros karinį laivyną, o Kremlius atsako komercinių laivų iš Odesos uosto, gabenančių grūdus trečiojo pasaulio valstybėmis, blokada. O paprasčiau: sėdama badą pasaulyje.
Ukrainos pajėgos kariauja su okupacine kariuomene ir ją lydinčiomis sukarintomis banditų grupuotėmis, kaip Prigožino samdiniais ar Kadyrovo čečėnų gaujomis, tuo metu Rusija veda teroro karą prieš beginklius civilius. Irano Islamo Revoliucijos gvardijos Rusijai perduoti dronai-savižudžiai smogia į elektros pastotes, vandentiekio objektus, daugiabučius. Vienintelis tikslas: teroras ir nepakeliamos sąlygos civiliams gyventojams.
Viso karo metu Rusija naudodama raketas ir artileriją naikina civilinę infrastruktūrą, tarp jų gyvenamuosius namus, tarp jų daugiabučius, (mažiausiai 42 000), tiltus, kelius, raketos lekia į vidurines mokyklas, universitetus ir kitas švietimo įstaigas (apie 2000). Ligoninės yra pirmieji Rusijos taikiniai, jau smogta 400 gydymo įstaigoms. Sunku pamiršti vaizdą, kurį mačiau lankydamasis pietų Ukrainos Mylolajivo mieste: ligoninės rūsyje besislepiantys sunkiai sergantys vaikai ir medicinos personalas. Visi rūsyje, nes ši ir kitos ligoninės nuolat Rusijos tyčia apšaudomos.
Apie trečdalis Ukrainos teritorijos yra užminuota, tikintis kuo daugiau nekaltų civilių aukų. Minuojami net nužudytų ukrainiečių kūnai. Mėtomos tokios minos, kurias vaikai galėtų supainioti su blizgančiais žaislais.
Tai kas vyksta su civiliais Ukrainos gyventojais Rusijos okupuotose teritorijose apskritai sunku apibūdinti: kankinimai, grobimai, prievartavimai. Gyventojai prievarta tremiami į Rusijos gilumą, šeimos atskiriamos „filtracijos lageriuose”, ten atsidūrę žmonės tampa nužmogėjusių Rusijos smogikų patyčių aukomis.
Pasibaisėtina kas vyksta su vaikais. Tėvai nužudomi, o vaikai per prievartą išvežami į Rusiją ir atiduodami rusams įsivaikinti. Rusijos pareigūnai viešai teigia, kad vaikai mušami ir kankinami kol palūžta, jiems liepiama save vadinti rusais, žuvusius ar nužudytus tėvus vadinti nacistais.
Nuolatinis pasaulio branduolinis šantažas: tiek dėl galimų avarijų Rusijos užgrobtoje atominėje elektrinėje Zaporožėje, tiek dėl taktinio branduolinio ginklo panaudojimo prieš Ukrainą.
Daug kas ieškodami palyginimų sako, kad Rusija elgiasi kaip „Islamo valstybės” teroristai. Iš tiesų šiandien jau drąsiai galime sakyti, kad islamistai teroristai elgiasi kaip Rusija. Ir tai nėra tik atskirų karo sadistų ar kelių nužmogėjusių išsigimėlių elgesys. Tai oficiali valstybės politika, kurią remia absoliuti Rusijos piliečių dauguma.
Kremlius, siekdamas apgauti, sustabdyti Ukrainos pajėgų kontrpuolimą bei laimėti laiko prieš ir vėl naują agresiją, dabar aiškina, kad neva nori derybų. Ką reiškia derybos su teroristais visi puikiai žinome. Todėl derybos gali vykti tik tada, kai Ukraina išvaduos savo žmones ir teritorijas (1991 metų sienų ribose) iš Rusijos okupacijos. Todėl šiandien, jei norime greičiau pabaigti karą, privalome stiprinti ir skubinti ginkluotės tiekimą Ukrainai. Tai vienintelis kelias.
O su Rusija derybos bus ir tikrai bus dėl ko derėtis: dėl karo nusikaltėlių ekstradicijos, dėl reparacijų, dėl nusiginklavimo, dėl deputinizacijos.
Atgal