VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.11.04. Antradienį - JAV vidurio kadencijos rinkimai

Linas Kojala

Politologas

Rinkimų metu paaiškės nauja Atstovų rūmų sudėtis, trečdalis Senato narių, taip pat valstijų gubernatoriai.

Svarbesni aspektai:

• Kodėl tai svarbu? Šiuo metu demokratų prezidentas Joe Bidenas turi atramą ir Senate (S), ir Atstovų rūmuose (AR). Po rinkimų, tikėtina, vienerius arba abejus Kongreso rūmus perims Respublikonai. Tai reikš: a) dar blogesnes galimybes susitarti dėl naujų teisės aktų, įskaitant biudžetą; b) AR pradės parlamentinių tyrimų ciklą, nukreiptą prieš prezidentą - tikėtina, bus minima ir apkalta (tai tampa įprasta praktika); c) dominavimas Senate leistų Respublikonams blokuoti prezidento paskyrimus (pvz., teisėjus); d) tai gali turėti pasekmių JAV paramos Ukrainai programoms.

• Rinkimų tendencijos apėmė kelias bangas: metų pradžioje Respublikonų galimybės atrodė labai gerai, vasarą atsitiesė Demokratai (ypač dėl Aukščiausiojo Teismo sprendimų), šiuo metu vėjas vėl pučia į Respublikonų bures.

• Istorija rodo, kad Demokratai neturi šansų. 1934-2018 m. vidurio kadencijos rinkimai lemdavo 28 prarastas vietas AR, ir 4 – Senate. Šiuo metu Demokratų persvara AR – vos 8, o Senate – absoliučiai minimali (vienas viceprezidentės balsas). Be to, Bidenas yra nepopuliarus prezidentas (apie 42 proc.), šalį kamuoja infliacija, tad Demokratų sėkmei (išlaikyti bent vienerių Kongreso rūmų daugumą) reikėtų ypatingai palankaus įvykių susiklostymo.

• Daugeliui JAV gyventojų esminis rinkimų klausimas, anot Gallup ir kitų tyrimų, – infliacija ir ekonomika. Šiais atžvilgiais Respublikonai vertinami pozityviau, nei Demokratai - nemaža dalimi todėl jie yra favoritai. Demokratų rinkėjai aktualiausia tema laiko teisės į abortus panaikinimą federaliniu lygiu, bet abejojama, ar šios temos mobilizacinio efekto pakaks rezultatams pakreipti.

• Daug diskusijų apie Trumpo įtakos Respublikonų partijoje įtvirtinimą per šiuos rinkimus. Pvz., WP skaičiuoja, kad apygardose ar valstijose pergales švęs apie 170 Respublikonų, kurie abejoja - arba atvirai neigia - 2020 m. prezidento rinkimų rezultatus. bei Bideno pergalę.

• Rinkimus vertinsime visos valstybės mastu, bet iš tikro juose – daug lokalių veiksnių, kuriuos aprėpti sudėtinga. Kam įdomu, viena svarbiausių – ir atkakliausių – kovų vyks Pensilvanijoje dėl Senatoriaus posto. Demokratas Johnas Fettermanas, prieš kelis mėnesius patyręs insultą, ilgą laiką buvo favoritas, tačiau sveikatos problemos ir kitos aplinkybės sugrąžino į kovą Respublikoną, buvusį TV šou gydytoją Mehmetą Ozą. Šis balsavimas bus indikatyvus apie Demokratų galimybes pakovoti dėl daugumos Senate. Bus įdomus stebėti Floridą - gubernatorius Ronas DeSantis, matomas kaip vienas realiausių kandidatų į prezidentus, turėtų įtikinamai laimėti balsavimą - ir pasiųsti dar vieną signalą apie augančius politinius raumenis.

Atgal