VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.11.15. Prezidentūroje aptarti regiono saugumo klausimai

Prezidentūroje įvyko koordinacinis susitikimas, į kurį susirinko Lietuvos, Latvijos, Estijos, Ukrainos ir Lenkijos Prezidentų vyriausieji patarėjai užsienio politikos ir nacionalinio saugumo klausimais. Patarėjų susitikime buvo aptarti regiono saugumo klausimai, Rusijos karo Ukrainoje eiga, parama Ukrainai, taip pat – pasiruošimas kitų metų liepą Vilniuje vyksiančiam NATO viršinių susitikimui.

Vilniuje susirinkusius patarėjus pasveikino Lietuvos Prezidentas Gitanas Nausėda. Šalies vadovo teigimu, regioninis bendradarbiavimas ir jėgų konsolidavimas siekiant sutelkti paramą Ukrainai ir stiprinti regiono saugumą yra gyvybiškai svarbūs.

„Džiaugiuosi, kad Vilnius tampa tradicine šių itin svarbių susitikimų vieta. Tik koordinuodami savo veiksmus, dirbdami išvien dėl regioninio saugumo, pasieksime gerų rezultatų. Sveikinu Ukrainos kolegų prisijungimą prie šio formato ir tikiuosi, kad tokie susitikimai tęsis ir toliau. Mūsų vienybė – mūsų stiprybė“, – teigė Prezidentas.

Baltijos šalių, Ukrainos ir Lenkijos Prezidentų patarėjai aptarė NATO viršūnių susitikime Madride priimtų sprendimų įgyvendinimą ir sutarė dėl būtinybės siekti progreso stiprinant oro gynybą ir didinti sąjungininkų pajėgumus regione.

Susitikime dalyvavę Lietuvos Prezidento patarėjai pristatė pasiruošimo NATO viršūnių susitikimui Vilniuje eigą, jo tikslus ir lūkesčius. Patarėjai akcentavo, kad sprendimai dėl tolesnio NATO rytinio flango stiprinimo, politinės ir praktinės paramos Ukrainai konsolidavimas, taip pat Švedijos ir Suomijos kaip pilnateisių narių dalyvavimas NATO viršūnių susitikime turėtų būti siekiamybe.

Susitikime pabrėžta, kad sąjungininkių vienybė, gebėjimas sutarti ir veikti išvien šiandienos saugumo aplinkoje yra kaip niekad svarbūs. Lietuvos, Latvijos, Estijos, Ukrainos ir Lenkijos Prezidentų patarėjai sutarė dėl tolesnio veiksmų koordinavimo ir bendradarbiavimo užsienio politikos, nacionalinio 

Atgal