VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.12.13.Prezidentas susitiko su ES šalių ambasadoriais

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį susitiko su Lietuvoje reziduojančiais Europos Sąjungos (ES) valstybių narių ambasadoriais.

Prezidentas su ambasadoriais aptarė artėjantį Europos Vadovų Tarybos susitikimą, paramą Ukrainai siekiant laimėti karą prieš Rusiją, pastangas stiprinti savo saugumą bei gynybą, energetinių išteklių kainų mažinimo, Europos Sąjungos ir Lietuvos konkurencingumo didinimo, kitus aktualius europinės darbotvarkės klausimus.

„Karinė, finansinė, humanitarinė ir kita parama Ukrainai lieka mūsų visų pagrindine užduotimi. Turime daryti viską, kad padėtume ukrainiečiams pasiekti pergalę. Tik ji garantuos taiką Europoje, taiką mums visiems“, – pabrėžė šalies vadovas.

Susistikimas su ES šalių ambasadoriais | R. Dačkaus nuotr.

Prezidento teigimu, ES savo rankose turi instrumentus, kurie gali padėti sutramdyti Rusiją ir užkirsti kelią jos būsimoms agresijoms. Šalies vadovas išreiškė viltį, kad 9-asis sankcijų paketas bus patvirtintas artimiausiu metu, taip pat akcentavo būtinybę patraukti agresorių atsakomybėn už padarytus nusikaltimus. Specialusis tribunolas Rusijos karo nusikaltimams tirti, pasak Prezidento, būtų tinkamas instrumentas teisingumui įgyvendinti.

„Nekantriai laukiame į rezultatus orientuoto NATO viršūnių susitikimo Vilniuje kitų metų liepą. Mūsų prioritetai – Madride priimtų sprendimų dėl priešakinės gynybos ir NATO rytinio flango stiprinimo įgyvendinimas, politinė ir praktinė parama Ukrainai, jos euroatlantiniams siekiams“, – teigė Prezidentas.

„Dar viena svarbi sritis, kur turime suremti pečius, – Rusijos dezinformacija, propaganda ir įnirtingi bandymai perrašyti istoriją. ES institucijos turi imtis proaktyvios politikos tam, kad tiek nacistinis, tiek komunistinis režimai turi būti atitinkamai įvertinti. Tai svarbu tiesai, istorijai ir ateities kartoms“, – sakė šalies vadovas.

Kalbėdamas apie Lietuvos ir Europos Sąjungos konkurencingumą, Prezidentas pažymėjo, jog būtina ir toliau stiprinti ES vidaus rinką, pramonės technologinę bazę, dalyvavimą pramonės tiekimo grandinėse. „Europa turi efektyviai veikti kartu su partneriais užtikrinant žaliavų tiekimą, kuriant globalius standartus ir stiprinant ekonominius transatlantinius ryšius“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas taip pat padėkojo ES pirmininkaujančiai Čekijai už gebėjimą atskirti tai, kas svarbiausia, greitai reaguoti ir atkakliai siekti būtinų sprendimų priėmimo ES lygiu.

Tradiciniais tapę Prezidento susitikimai su ES šalių ambasadoriais vyksta dukart per metus. Jų metu aptariama visos Bendrijos ir pirmininkaujančios šalies prioritetų įgyvendinimo pažanga.

 

 

Atgal