VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.12.28. Ko gero, svarbiausias metų (stop)kadras

Linas Kojala

Politologas

Praėjus parai po invazijos pradžios Ukrainos prezidentas ir kiti politiniai lyderiai parodė esantys gyvi - ir ne kur kitur, o Kyjive. Nepaisant Vakarų šalių raginimų išvykti - juk buvo prioritetinis agresoriaus taikinys.

Zelenskis iki tol negalėjo džiaugtis pernelyg dideliu populiarumu. Lygiai prieš metus politiką pozityviai vertino 31 proc. ukrainiečių. Naivoki pažadai per vienerius metus rasti būdą pabaigti Rusijos 2014 m pradėtą agresiją susidūrė su niūria realybe.

Iki pat invazijos jis, panašu, labai rezervuotai vertino JAV įspėjimus apie Rusijos planuojamą ataką visomis kryptimis, įskaitant Kyjivą. Galbūt paaštrėjimas Donbase, bet iš Baltarusijos - su kuria Ukraina akcentavo palaikanti racionalius darbinius santykius - link sostinės riedantys tankai..?

Nors daug aplinkybių tebėra nežinoma, WashPost tyrimas ir kitų analitikų duomenys leidžia daryti prielaidą, kad Ukrainos kariuomenė agresoriaus išpuoliui buvo pasirengusi geriau nei politinė vadovybė.

Ir visgi prezidentas lemiamu metu prisiėmė atsakomybę ginti savo valstybę. Tai turėjo neabejotiną praktinį ir psichologinį efektą - praktinį, nes nesubyrėjo sprendimų priėmimo grandinė; psichologinį, nes mobilizavo šalį gynybai.

Tai buvo būtina, nors savaime nepakankama, sąlyga Ukrainai tikintis atremti okupacines pajėgas (Vakarų parama, nepaisant trukdžių, iki šiol atlieka kertinį vaidmenį). Tam, kad neišsipildytų prognozė, jog Ukraina ginsis - tačiau darys tai kariaudama partizaninį karą, mat institucijos neatlaikys.

Tuo pačiu tai ženklas, kad demokratija veikia. Piliečių pasitikėjimą gavęs lyderis kritiniu metu pasirodė esantis kur kas išmintingesnis, nei pseudoistoriniuose mituose paskendęs autoritaras.

 

Atgal