VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2023.01.29. Kiek liberalumo ir liberalų liko Liberalų Sąjūdyje?

Vidmantas Martikonis

 Apie liberalų kryptį, komandą ir neįgalumą.  Jeigu žvirblis ims save vadintis ereliu, jis vis tiek liks žvirbliu. Taip yra ir su kai kurių Lietuvos partijų iškabomis. Nors turime Liberalų Sąjūdį, bet ten esantys žmonės vis mažiau ką turi bendro su liberalia mintimi ir veiksmais.

Štai Liberalų Sąjūdžio deleguotas Aplinkos ministras Gentvilas nuolat siūlo ką nors apmokestinti arba didinti mokesčius: automobilių mokestis, didesnis sąvartynų mokestis ir t.t. Ką tai turi bendro su liberalų ekonomine politika, kuri orientuota į mažesnius mokesčius žmonėms ir mažesnes valstybės valdymo išlaidas?

Partijos pirmininkė V. Čmilytė- Nielsen siūlo iš Seimo Etikos komisijos narių šalinti liberalą A. Bagdoną, nes jis turėjo savo nuomonę ir balsavo kitaip, negu partijos vadai buvo liepę. Tai čia ne liberalizmas, bet diktatas. Ir kam iš viso tada Seimo nariai balsuoja pagal savo įsitikinimus ir laisvą valią, tegul partijų pirmininkai posėdžiauja ir nusprendžia viską už Seimo narius. Taip bus patogiau ir greičiau.

Liberalų Sąjūdžio kandidatė į Vilniaus merus Radvilė dar žemiau nuleidžia liberalų kartelę. Pasinaudodama, šių dienų skandalu dėl seimo nariui reiškiamų įtarimų nepilnamečių seksualiniu prievartavimu, ji, beveik jaunųjų nacių skanduotėmis bando pažeminti ir suteršti kito kandidato į merus M. Majausko reputaciją, siūlydama tikrinti jo DNR. Ir tokia niekuom nepagrįsta neapykanta pilasi iš tų, kuriems tolerancija turėtų būti svarbi. Žemas lygis.

Liberalų Sąjūdžio sąrašo lyderio Vilniaus savivaldybės tarybos rinkimuose atiduota svetimos okupacinės valstybės armijos buvusiam kareiviui Lupšicui. Tarnavęs ne Lietuvos, bet Izraelio armijoje, kuri JTO yra pripažinta okupavusi Paleistinos žemes. Kandidatas savo radikaliomis pažiūromis gal ir tiktų kokiam agresyviam išsivadavimo fronto judėjimui, bet prie ko čia Lietuvos liberalai?

Tikros liberalų partijos, kuri nuosekliai atstovautų liberalizmo ekonominę ir moralinę kryptį, Lietuvoje nebėra. Yra tik prisitaikėlių, bet kokia kaina valdžios siekiančių, politikų grupė. Kaip A. Baranausko „Anykščių šilelyje“ iš Lietuvos liberalų: „tik ant lauko pliko kelios pušelės apykreivės liko..“.

Aš už tai, kad Lietuva turėtų stiprią Liberalų partiją, bet tam reikia iš naujo perkurti Liberalų Sąjūdį, pakviečiant susiburti visus žmones, kuriems iš tikro rūpi liberalios idėjos ir kurie jų neišdavinėja vardan valdžios. Deja, bet šiandien liberaliai mąstantiems žmonėms labai svarbus žodis „laisvė“, visuomenėje yra tapęs keiksmažodžiu ir pajuokos objektu. Tai save liberalais pasivadinusių politikų „nuopelnas“...

LABAI SKAUDU.

Atgal