VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2023.02.02. A. Anušauskas dėkojo Čekijos gynybos ministrei už indėlį į Lietuvos saugumą

 

 

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas  susitiko su Čekijos gynybos ministre Jana Černochova ir aptarė dvišalį bendradarbiavimą gynybos ir saugumo srityse. Susitikime, kuris vyko Rukloje buvo aptarti Lietuvoje dislokuotų Čekijos karių ir karinių pajėgimų klausimai, parama Ukrainai ir artėjančio NATO viršūnių susitikimo Vilniuje darbotvarkė.

„Esame dėkingi Čekijai už trumpojo nuotolio oro gynybos ir elektroninės kovos pajėgumų dislokavimą Lietuvoje. Tai reikšmingas indėlis į Lietuvos ir viso Baltijos regiono saugumą. Vertiname Čekijos karių dalyvavimą NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinėje grupėje Lietuvoje ir NATO oro policijos misijoje. Čekijos sprendimas pratęsti sustiprintos oro policijos misiją Baltijos šalyse mums buvo itin svarbus“,– sakė A. Anušauskas. 

Čekijos karinės oro pajėgos buvo dislokuotos Šiauliuose sustiprintoje NATO oro policijos misijoje su penkiais naikintuvais JAS 39 „ Gripen“. Tąkart oro policijos misijoje Lietuvoje dalyvavo apie 130 čekų karių.

Susitikimo metu ministras taip pat pakvietė Čekijos atstovus prisijungti prie Lietuvos vadovaujamos kibernetinės greitojo reagavimo komandos (angl. - Cyber Rapid Response Teams, CRRTs). Kibernetinio saugumo stiprinimas – vienas iš prioritetų artėjančiame NATO viršūnių susitikime, kuris įvyks Vilniuje.

 

Nuotr. KAM/ K. Kavolėlis

 

Atgal