VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2023.02.02. „Transparency International“: Vengrija yra labiausiai korumpuota ES narė

Vengrija pagal korupcijos indeksą nukrito į paskutinę vietą tarp Europos Sąjungos šalių, o organizacija „Transparency International“ apkaltino „politinį elitą“ piktnaudžiaujant valstybės ir bloko lėšomis.

Vengrija ilgą laiką ginčijasi su Briuseliu dėl korupcijos ir teisinės valstybės principų pažeidimų, dėl kurių buvo įšaldytas milijardų eurų bloko finansavimas.

Siekdamas gauti jį, Budapeštas įsipareigojo vykdyti įvairias teisines ir kovos su korupcija reformas, be kita ko, įsteigti priežiūros instituciją, kurioje dirba „Transparency International“ darbuotojas.

Viktoras Orbanas

Paskelbtoje grupės Korupcijos suvokimo indekso 2022 metų ataskaitoje Vengrija pakeitė Bulgariją ir užėmė paskutinę vietą tarp ES ir Vakarų Europos šalių.

Ataskaitoje pažymėtas „dešimtmetis demokratinio smukimo ir sisteminio teisinės valstybės pablogėjimo dėl valdančiosios partijos“.

„Daugėja įrodymų prieš politinį elitą dėl netinkamo valstybės ir ES lėšų naudojimo“, – sakoma ataskaitoje.

Budapeštas atsakė „Transparency International“, paminėdamas praėjusį mėnesį Briuselyje kilusį korupcijos skandalą, kai vienai iš asamblėjos pirmininkės pavaduotojų buvo pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo.

„Įdomu, kad „Transparency International“ netyrė nei Briuselio biurokratijos, nei Europos Parlamento“, – teigiama vyriausybės pareiškime.

Pareiškime priežiūros institucija kaltinama „priklausymu Sorošo tinklui“, turint omenyje Vengrijoje gimusį 92 metų JAV filantropą George'ą Sorosą, kurį Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas kaltina kišimusi į Vengrijos ir pasaulio politiką.

Kasmetinėje „Transparency International“ ataskaitoje nuo 1995 metų, remiantis ekspertų ir verslininkų apklausomis, pagal korupcijos skalę vertinama 180 pasaulio šalių ir teritorijų.

Atgal