VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2023.03.16. A.Anušauskas „Ramšteino formato“ susitikime: agresorius dar nenugalėtas, būtina stiprinti paramą Ukrainai

Vakar vykusiame „Ramšteino formato“ susitikime krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas kartu su sąjungininkais aptarė tolesnę sąjungininkų paramą Ukrainai. Susitikime pabrėžta, kad šiuo metu ypatingai svarbu šviesti Europos ir kitų sąjungininkių visuomenes apie paramos teikimo Ukrainai būtinumą.

A.Anušauskas susitikime akcentavo  Jungtinių Amerikos Valstijų lyderystę teikiant paramą Ukrainai. „Šiuo metu, kai kalbamės, ukrainiečiai tęsia nuožmią kovą Bakhmute, Avdiivkoje, Maryinkoje ir kitose vietose, kad apgintų savo teisę būti nepriklausomiems. Ukrainos tauta demonstruoja nepaprastą ištvermę ir pajėgumą mūšio lauke. Tačiau agresorius dar nenugalėtas. Todėl turime dar labiau koncentruotis į ukrainiečių rėmimą. Jei norime taikos Europoje, turime dar daugiau investuoti į gynybą. Tiek į Ukrainos, tiek į savo pačių. Kito kelio nėra“, – vaizdo konferencijos metu kreipdamasis į  sąjungininkus sakė krašto apsaugos ministras A. Anušauskas.

 

Susitikime Lietuvos krašto apsaugos ministras pranešė apie naujos karinės paramos Ukrainai paketus.  Suprasdama Ukrainos ginkluotųjų pajėgų poreikio svarbą, Lietuva perduos Ukrainai  155 mm amunicijos, taip pat visureigių ir sausų davinių. Be to, papildomai ruošiamasi skirti 3 mln. eurų į Jungtinės Karalystė administruojamą tarptautinį fondą sunkiosios ginkluotės pirkimams bei 1 mln. eurų į NATO CAP Patikos fondą  (angl. Comprehensive assitance Package) ne letalinei paramai. Iš viso Lietuvos suteiktos karinės paramos Ukrainai vertė greitai sudarys 454 mln. eurų.

 

Dar viena Lietuvos teikiamos paramos Ukrainai forma – karių mokymai, kurių metu per 2023 m. planuojama parengti 1 600 Ukrainos karių, 40 Lietuvos instruktorių prisidės prie ES paramos Ukrainai misijos (angl. EUMAM)  mokymų Vokietijoje. Nuo metų pradžios Lietuvos instruktoriai jau apmokė 250 Ukrainos karių.

 

Lietuvos kariuomenės instruktoriai apmoko ukrainiečius tiek nacionaliniu lygiu Lietuvoje, tiek prisijungdami prie ES mokymo misijos ir tokių tarptautinių iniciatyvų kaip EUMAM ar JK mokymo misijoje INTERFLEX. Taip pat planuojama rengti išminavimo kursus Lietuvoje kartu su Šiaurės šalimis.

 

Dar vienas numatytas Lietuvos pagalbos Ukrainai būdas – 2023 m. priimti iki 400 asmenų gydymui ir iki 1200 asmenų reabilitacijai įvairiose Lietuvos gydymo įstaigose. Medicinos ir reabilitacijos Ukrainos kariams teikiamos koordinuojantis su ES ir NATO. Lietuvoje gydėsi 136 sužeistų asmenų, o 151 sužeistajam teiktos reabilitacijos paslaugos.

 

Nuotr.: KAM / srž. sp. Lukas Tamošiūnas

 

 

Atgal