VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2023.03.25. Baltijos karinėje konferencijoje diskutuota apie NATO atgrasymo ir gynybos pozicijų stiprinimą

„Karinė galia, kaip atgrasymo ir gynybos išraiška būtina, nes mes nežinome, ką darys mūsų priešai“, – pabrėžė buvęs JAV Gynybos sekretorius Dr. Mark T. Esper dalyvavęs kovo 23-24 dienomis vykusioje Baltijos karinėje konferencijoje. Viena iš svarbiausių gynybos ir saugumo srities konferencijų sukvietė akademikus, diplomatus bei kariškius bendrai diskusijai apie saugumo situaciją rytiniame NATO flange. Artėjant NATO viršūnių susitikimui Vilniuje, pasirinkta konferencijos tema atspindėjo svarbiausias aktualijas – NATO atgrasymo ir gynybos pozicijų stiprinimą žvelgiant iš karinės-strateginės perspektyvos.

 

„Ši konferencija – tai svarbiausias akademinis šių metų gynybos politikos renginys Lietuvoje. Artėjant NATO viršūnių susitikimui Vilniuje, kuriame laukiame reikšmingų sprendimų kolektyvinės gynybos srityje. Pradėdama karą prieš suverenią ir nepriklausomą Ukrainą, Rusija sulaužė šį taikos ir stabilumo laikotarpį. NATO turi prisitaikyti prie šiandieninės saugumo aplinkos ir sustiprinti gynybos pajėgumus Rytinėje Aljanso dalyje”, – apie konferenciją sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

 

Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė priminė, kad šiandieninė mūsų taika užtikrinama mūšio lauke Ukrainoje. Kasdienė ukrainiečių drąsa ir beribis pasiaukojimas mums duoda laiko atsibusti ir pripažinti realybę – gyvename karo metais, o agresorius nesustos tol, kol nebus nugalėtas.

 

„Vyksta plataus masto karas, kuriame esame vienu žingsniu atsilikę nuo to, ko iš tiesų reikia Ukrainai. Esu susirūpinusi, kad karo nuovargis Vakarų visuomenėse suteiks pretekstą pseudotaikai. Tai tik suteiktų agresoriui laiko persigrupuoti, apsiginkluoti ir pasiruošti potencialiai didesniam ir labiau triuškinančiam karui. Tik mūsų pasiryžimas, stiprybė ir solidarumas gali įveikti agresorių, kuris neturi jokios pagarbos nei demokratijai, nei žmonių gyvybėms. Ir tik visiškas Rusijos pralaimėjimas bei pilnos atsakomybės prisiėmimas gali padėti visam laikui sustabdyti Rusijos grobuoniškus karus“, – sakė premjerė.

 

Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos viršininkas brg. gen. Almantas Leika įvertino, kad konferencija suteikia progą laiku įvertinti išmoktas pamokas iš karo Ukrainoje bei aptarti NATO atgrasymo ir gynybos patikimumo stiprinimo priemones.

 

„Jei Rusija nebus sustabdyta Ukrainoje, pasaulio saugumo tvarka bus suardyta. Ukrainos sėkmė kare tiesiogiai priklauso nuo mūsų teikiamos karinės pagalbos, kuri privalo būti suteikta laiku, kokybiškai ir pakankamu kiekiu. Tai ne vien mūsų moralinė atsakomybė, bet ir mūsų saugumo interesų užtikrinimas“, – kalbėjo generolas.

 

Šiemet Baltijos karinė konferencija organizuojama kartu su visame pasaulyje žinomu JAV analitikos centru „The Atlantic Council“, konferencijos globėja – Lietuvos Respublikos Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė.

 

Baltijos karinė konferencija pirmą kartą buvo surengta 2019 metais siekiant sukurti aukšto lygio forumą, kuriame būtų aptariamos saugumo ir gynybos aktualijos, pabrėžiant reikšmingą regioninę dimensiją.

 

Konferencija vykdoma laikantis „Chatham house” taisyklių, kad pranešėjai ir ekspertai galėtų laisvai diskutuoti ir dalintis ekspertinėmis įžvalgomis. Viešus konferencijos pranešimus, transliacijas ir naujienas galima rasti čia: https://fb.me/e/8zFb4Yaq5

 

 

LKA / E. Genio nuotraukos.

 

Atgal