VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2023.03.30. Nuo visuomenės slepiamos intrigos stumia lauk profesionalus iš valstybės tarnybos

Vidmantas Martikonis

 

Lietuvos valdžios atstovai labai mėgsta reikšti susirūpinimą, kai kitose pasaulio šalyse yra persekiojami žmonės dėl jų politinės veiklos. Pasirodo, kad panašūs procesai vyksta ir mūsų kieme.

Profesionalūs ir principingi teisininkai yra nepageidaujami teismų sistemoje. Buvęs LR Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas, kuris dar ėjo ir LR Krašto apsaugos viceministro pareigas, pasibaigus kadencijai, pateikė prašymą grįžti į Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjo pareigas, kuriose ir dirbo iki jam tampant S. Skvernelio Vyriausybės nariu. Tokią galimybę jam numato LR Teismų įstatymas. Tačiau vietoj naujo darbo, E. Misiūnas sulaukė Prezidentūros  keisto pasiūlymo – „atšalti“. Nors saviems atšalti nereikėjo, Prezidentūra be jokio atšalimo laikotarpio į Lietuvos banko, Ryšių reguliavimo tarnybos pareigas, tiesiogiai delegavo savo patarėjus.

Eimutis Misiūnas

E. Misiūnas dėl tokio akibrokšto kreipėsi į teismą. Pastarosiomis dienomis pasirodė Prezidentūros pareiškimas, kuriame teigiama, kad E. Misiūnas nebus grąžintas į teisėjo pareigas, nes jau baigėsi įstatymu numatytas terminas, per kurį galima žmogų sugrąžinti į buvusias pareigas. Taip pat teigiama, kad E. Misiūnas neišsižadėjo  galimybės ateityje dalyvauti politikoje.

Tokia situacija skamba, kaip E. Misiūno persekiojimas už jo buvusią politinę veiklą ir kvepia Prezidentūros darbuotojų piktnaudžiavimu tarnyba bei įgaliojimų viršijimu. Juolab, kad E. Misiūno paskyrimui į apylinkės teismą jau buvo pritarusi Teisėjų taryba ir jam tik liko Prezidentūroje duoti teisėjo priesaiką.

Iš pradžių nurodoma, kad negalima paskirti E. Misiūno teisėju, nes jam reikia „atvėsti“ nuo buvusios veiklos, kai jis „atvėsta“, pranešama, kad pavėlavai ir tavęs paskirti nebegalima.

Kas čia vyksta mūsų valstybėje? Visuomenei reikia žinoti tikruosius atsakymus. Jeigu tai yra Prezidentūros patarėjų aplaidumas ir žioplumas, kodėl niekas nenubaustas? Jeigu tai yra sąmoningas kerštavimas ir personalinis sąskaitų suvedinėjimas, kodėl Prezidentūros pareigūnams leidžiama taip siautėti?

Taip ciniškai į gatvę siunčiami profesionalūs žmonės, į kuriuos valstybė investavo ne vienerius metus, o tuo pačiu dejuojama, kad į apylinkės teismus už mažus atlyginimus vis sunkiau pritraukti aukšto lygio, savo darbą išmanančius profesionalus. Pasirodo, būti valstybės ministru ir sėkmingai eiti savo pareigas esi tinkamas, o dirbti Vilniaus apylinkės teismo teisėju – kažkodėl jau ne? Nesąmonė...

 

Atgal