VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2023.06.12. Požiūris į Kiniją išlieka dviprasmiškas

Linas Kojala

Politologas

Europoje egzistavusios iliuzijos apie pragmatišką santykį su Rusija sužlugo, tačiau požiūris į Kiniją išlieka dviprasmiškas.

Tokios išvados kyla skaitant 11-oje šalių balandį atliktą sociologinį tyrimą apie geopolitines nuostatas.

Pozityvas - beveik du trečdaliai apklaustųjų Rusiją įvardija kaip priešininką arba konkurentą (2021 m. skaičius siekė 36 proc.). Tiesa, yra išsiskiriančių šalių - Bulgarijoje net 18 proc. laiko Rusiją sąjungininke, 47 proc. - reikalinga partnere; Italijoje (21 proc.) ir Vengrijoje (31 proc.) ženkli dalis Rusiją tebetraktuoja kaip reikalingą partnerę.

Visgi galime konstatuoti, kad nuolatos aptarinėjamas galimas Vakarų šalių “nuovargis” - taip laukiamas Kremliuje - kol kas nevirsta realybe nei politiniame lygmenyje, nei apklausų rezultatuose.

Pagerėjo JAV vertinimas - 32 proc. laiko šią šalį sąjungininke, 43 proc. - reikalinga partnere. Vėlgi, žemiausi skaičiai Bulgarijoje (13 proc.), Italijoje (17 proc.), taip pat Prancūzijoje ir Austrijoje (22 proc.).

Net 74 proc. taip pat teigia, kad Europa turi turėti didesnius gynybos pajėgumus ir mažiau priklausyti nuo JAV. Puiku - Viršūnių susitikimas Vilniuje bus puiki proga įtvirtinti nuostatą, jog 2 proc. BVP gynybai yra minimumas, o ne lubos.

Bet požiūris į Kiniją išlieka dviprasmiškas. Tik 23 proc. palaikytų JAV, jei kiltų JAV-Kinijos karinis konfliktas dėl Taivano (62 proc. siūlytų likti neutraliems). Nenuostabu, jog 43 proc. mato Kiniją kaip reikalingą partnerę.

Atgal