VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2023.06.11. Ar turėsime darbingą Vyriausybę?

Vidmantas Janulevičius

Pramonininkų konfederacijos prezidentas

 Artimiausias pusmetis recesijos apimtai Lietuvos pramonei bus sunkus, ir mums gyvybiškai svarbus klausimas: ar turėsime darbingą Vyriausybę?

Šiuo sudėtingu periodu galimas Vyriausybės atsistatydinimas – o jo tikimybė panašu pasiekė 80-90 proc. – Lietuvos pramonei nieko gero nežada, nes kol formuosis nauja koalicija (likus metams iki net trejų rinkimų) ar jei mus vis dėlto ištiks pirmalaikiai rinkimai, tai be žiemos mes naujos DARBINGOS Vyriausybės galime ir neturėti.

O būtent per šį pusmetį turėtų būti priimti verslui reikalingi mokestiniai pakeitimai, pratęsiamos reikalingos lengvatos ir – labai svarbu – turi būti realizuota galimybė sulaukti paskolinių RRF pinigų, su kuriais nuo 2021 m. mes nejudame ir apie kuriuos beveik nekalbame.

Dabar gauti 0,5 milijardo eurų (iš kurių 26 mln. strigo dėl mokesčių reformos) yra tik vos ketvirtadalis iš 2,2 mlrd. eurų RRF paramos, ir čia mes kalbame tik apie RRF subsidijuojamąją dalį.

O vertėtų kalbėti ir apie dar 1,9 mlrd. paskoloms verslui skirtą RRF dalį, kuri mums jau dabar gyvybiškai reikalinga, bet yra dar tik priemonių rengimo stadijoje, kai net neaiškios šios paskolos gavimo sąlygos.

Kitos ES šalys, susidūrusios su recesijos grėsme, skuba naudoti RRF pinigus ir sudaryti savo gamybos įmonėms kuo geresnes sąlygas skolintis ir investuoti į našumą, energetiką, žalumą bei tvarumą. Pinigai brangsta, prieiga prie kapitalo mažėja ir dėl karo Ukrainoje investuotojai nesibūriuoja prie Lietuvos įmonių durų.

Tam, kad mes galėtume išgyventi šį sunkmetį be labai didelių praradimų: atleidimų bangos, bankrotų etc., mums tikrai reikia šių pinigų, ir jų reikia JAU DABAR.

 

Atgal