VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2023.06.23. Lietuva dabar yra stipri

Arvydas Anušauskas

Krašto apsaugos ministras

Kažkaip pagalvoju, gal tie lietuviai, kurie nesiseilėja dėl kiekvienos nesėkmės, nevirkauja apie savo amžiną nuskriaustumą - turi LDK geną? Tą patį, kuris leido senlietuviams šimtus metų ginti savo gyvenimo būdą ar atlaikyti rytinių ordų spaudimą, vesti sumanią užsienio politiką. Jie nelaikė savęs antrarūšiais. Jie darė tai ką reikėjo daryti. Su aukomis, nuostoliais, pralaimėjimais ir pergalėmis.

Lietuva dabar yra stipri. Gali sau leisti daug, net ir gynybos srityje. Gali padėti  Kovojančiai Ukrainai. Nepaisant laikinų ekonominių stabtelėjimų Europoje. Todėl kartais norisi pasakyti - nusišluostykit netikras ašaras ir pirmyn pakelta galva daryti darbus. O padaryti reikia daug. Ne sriūbčioti už kampo, o dirbti. 

Lietuvai reikia ne tik gerų gynybinių ar pajėgumų plėtros planų, bet ir juos įgyvendinti. Jei sakoma, kad reikia gerai šarvuotų Vilkų ar dar kokių Leopardų, tai reikia juos turėti. Net pastarosios dienos Ukrainos fronte įrodė, kad gerai šarvuotą technika apsaugo įgulas ir net greitai gražinama į mūšio lauką po remonto. Žinoma bus siūlančių įsigyti ką nors be karinio patarimo (įvertinančio visas aplinkybes), be gerų mokymų, amunicijos ir atsarginių detalių tiekimo garantijų, ne tokią brangią (pigią, nenaujausią, padėvėtą, iš kokios nors karinės humanos) ir vadinasi ne tokią šarvuotą techniką. 

Bet čia kaip ir su šarvine liemene - žinodami, kad į jus ar jūsų artimuosius plieks iš visų ginklų, norėsite prastesnės ar geresnės? Ar norėsite, kad mūsų kariai žūtų neapsaugoti šarvo? Nemanau. Ir joks žmogus taip nemanys. 

O dabar vėl apie karą. Apie vieno kaimo išlaisvinimą. Piatychatką. Pats pavadinimas sako, kad tai penkių trobų kaimas. Kai ukrainiečiai įsiveržė į šį kaimą, pasistūmėjo 7 kilometrus į okupantų gynybines pozicijas, Rusijos pajėgos surengė ir kontrpuolimą, ir artilerijos ugnies škvalą. Mūsuose jau buvo komentuojančių apie ukrainiečių puolimo žlugimą, “Vakarų išdavystę” ir pan. Bet šiandien ukrainiečiai jau įsitvirtino naujose pozicijose Piatychatkoje, stumsis toliau. Bet ne bet kokia kaina, o tau šokdami savo karius. Pirmiausia naikindami okupantų amunicijos ir kuro atsargų sandėlius. T.y. nenuleidžia rankų. Nenuleiskime ir mes susidūrę su nesėkmėmis ar supratę, kad pasaulis nesisuka vien tik apie mus. Būkime kaip ukrainiečiai.

Atgal