VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2023.06.29. Vietoj Rusijos Wagner - Baltarusijos Wagner?

Alvydas Medalinskas

Politikas

Tik smogikai tie patys. Tai, ar ne dėl to susitarė Prigožinas?

Atvirai pasakius, negalvojau, kad atsakymas gali ateiti taip greitai ir jį sužinojome vakar iš Putino pareiškimo. Vertinant šį pareiškimą daugiausia dėmesio kol kas skiriama tam, kad vagnerininkams paskelbta amnestija ir kas norės iš jų, bus permesti į Baltarusiją.

Bet man krito į akis kiti žodžiai: ,,jurisdikcija” ir ne šiaip, bet Baltarusijos jurisdikcija.

Klausimas teisininkams: ar žodžiai: ,,Baltarusijos jurisdikcija” reiškia, kad Wagner teisinėje Rusijos erdvėje gali nustoti egzistuoti, tie Wagner samdiniai, kurie nori likti Rusijoje, pasirašo kontraktus su Rusijos Gynybos ministerija arba grįžta iš kur atvyko, o Baltarusijos teritorijoje ir Baltarusijos jurisdikcijoje atsiranda naujas Wagner ( ar koks nors kitu pavadinimu karinis vienetas), kuriam vadovauja Prigožinas ir kuris priglobia po savo sparnu tuos ryškiausius smogikus.

Kai prieš keletą dienų rašiau, kad turėjo, matyt, būti kažkas tokio labai svarbaus sutarta dėl ko Prigožinas sustojo 200 km nuo Maskvos, sakiau, kad tas kažkas gali liesti greičiausiai Prigožino biznio interesus Afrikoje ir Sirijoje. Tada sakiau, kad galimas dalykas buvo rastas sutarimas ir formulė, kad Prigožino veikla Afrikoje bei Sirijoje nepatenka į ministro Šoigu ir Rusijos gynybos ministerijos jurisdikciją. Bet kuriuo atveju, buvau linkę atmesti visas kalbas apie cirką, inscenizaciją.

Ar ne taip dabar ir gali būti? Vėlgi sakau, kad to dar netvirtinu ir šis klausimas yra skiriamas labiau teisininkams, o ne kitiems ekspertams. Ar tai, kad Prigožinas ir ,, Wagner” atsiranda Baltarusijos jurisdikcijoje nereiškia, kad: viso gero ,,Wagner” Rusijoje ir su įkurtuvėmis Wagner Baltarusijoje? Ir Šoigu ne prie ko

Wagner tada aptarnautų ir Lukašenkos interesus Afrikoje bei Sirijoje, o Putinas su Lukašenka tikrai ras, kaip dalintis Wagner kruvinos biznio imperijos Afrikoje pelną.

Tada paaiškėja ir dar du dalykai.

Viena vertus, Baltarusijos Wagner atsiduria labai strategiškoje Kremliui pozicijoje, nes iš Baltarusijos Rusija gali projektuoti hibridinio karo veiksmus prieš Ukrainą ir prieš 3 NATO bei ES šalis: Lenkiją, Lietuvą ir Latviją. Tačiau Putinas sakys, kad jis ne prie ko: tai Baltarusijos Wagner. Ir bendrai, matėte, koks nevaldomas tas Prigožinas. Lukašenka savo maniera bandys atsikratyti atsakomybės.

Antra, atsidūrę Baltarusijos jurisdikcijoje Wagner smogikai gali būti ir neįleisti atgal į Rusijos teritoriją. Baltarusijoje tegu veikia. Afrikoje, Sirijoje ir Lotynų Amerikoje taip pat. Gal kartu dar su kokia nors nauja Rusijos struktūra. Bet pačioje Rusijoje - ne. Kam reikia tokių smogikų Rusijoje, kurie, kaip suprato Putinas ir Kremliaus bokštai, gali būti labai pavojingi ir, kas žino, gal kitą kartą pajėgtų sulaukti daugiau palaikymo ir kariniuose sluoksniuose, ir visuomenėje, nei dabar.

Geriau tegu savo agresyvius veiksmus nukreipia prieš Ukrainą ir 3 NATO bei ES šalis. Todėl negalime nuvertinti Kremliaus bokštų klastos. Turėtume labai daug ką apgalvoti ir būti pasirengę įvairiai eigai.

Visiškai gali būti, kad tai ką matėme ir dabar matome yra visiškai ne cirkas ir, kad Prigožiną su Wagner anksti nurašyti…

 

Atgal