VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2023.07.11. Ukrainos prezidentas V. Zelenskis jau Vilniuje!

 

Liepos 11 d. Ukrainos prezidentas Zelenskis lėktuvu iš Lenkijos atvyko į NATO viršūnių susitikimą Vilniuje. Į Vilnių V. Zelenskis atvyko su žmona Olena Zelenska.

V. Zelenskis Vilniuje susitiks su šalių vadovais, numatytasir jo asmeninis susitikimas su JAV prezidentu Džo Baidenu.

Buvo iškilę abejonių ar Ukrainos prezidentas V. Zelenskis, negavęs iš NATO vadovų aiškaus patikinimo dėl Ukrainos narystės NATO, beatvyks į Lietuvos sostinėje vyksiantį NATO viršūnių susitikimą.

V. Zelenskis leido suprasti, kad nemato reikalo dalyvauti susitikime, jei NATO lyderiai nepademonstruos „drąsos“ pradėti Ukrainos stojimo į Aljansą procesą. Tačiau NATO vadovas patvirtino, kad Ukrainos prezidentas NATO viršūnių susitikime dalyvaus.

Prieš atvykdamas į Vilnių prezidentas V. Zelenskis išreiškė nepasitenkinimą sąjungininkais, dėl kalbų apie Ukrainą bei jos ateitį nedalyvaujant Ukrainos atstovams.

Ttwitter.com internetiniame puslapyje jis parašė: „Mes vertiname savo sąjungininkus. Vertiname bendrą saugumą. Ir visada vertiname atvirą pokalbį. Ukrainai NATO viršūnių susitikime bus atstovaujama. Nes tai yra pagarba. Bet Ukraina taip pat nusipelno pagarbos.

Pakeliui į Vilnių mes sulaukiame signalų, kad tam tikros formuluotės diskutuojamos be Ukrainos. Ir aš norėčiau pabrėžti, kad šios formuluotės yra apie Ukrainos pakvietimą tapti NATO nare, o ne Ukrainos narystę. Tai neturi precedento ir yra absurdiška, kai nėra numatytas laikas nei Ukrainos pakvietimui(!), nei narystei ir kai pateikiama kažkokia aptaki formuluotė net apie Ukrainos pakvietimo „sąlygas“…

Tuo pat metu aptakūs žodžiai apie „sąlygas“ įtraukiami vien kalbant apie Ukrainos pakvietimą. Panašu į tai, kad nėra nei pasiruošimo pakviesti Ukrainą į NATO, nei priimti ją Aljanso nare.

Vadinasi paliekama galimybė dėl Ukrainos naryste NATO derėtis derybose su Rusija. O Rusijai tai reiškia motyvaciją ir toliau tęsti savo terorą. Neaiškumas yra silpnybė. Ir aš atvirai apie tai kalbėsiu susitikime“, – rašė V. Zelenskis.

NATO valstybės dar 2008 m. buvo sutarę, kad Ukraina taps Aljanso nare.

Atgal