VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2023.07.28. Grėsmės akivaizdoje – Lietuvos politikų viliotinis rinkėjams

 

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

VšĮ Visuomenės informacinio saugumo agentūra

Geopolitinė padėtis

NATO ir Ukrainos taryba, kuri buvo įsteigta per šį mėnesį Vilniuje vykusį aljanso aukščiausiojo lygio susitikimą, susirinko aptarti padėties Juodojoje jūroje.

Rusijai nutraukus JT ir Turkijos tarpininkaujamą susitarimą dėl grūdų gabenimo, pasaulyje kilo nauja bado grėsmė. Rusija nesiliauja bombarduoti Ukrainos uostus ir sąmoningai naikina grūdų atsargas.

Tarybos išplatintame pareiškime sakoma, kad „NATO ir Ukraina griežtai pasmerkė Rusijos sprendimą nutraukti Juodosios jūros grūdų sandorį ir jos sąmoningus bandymus sustabdyti Ukrainos žemės ūkio produktų eksportą, nuo kurio priklauso šimtai milijonų žmonių visame pasaulyje“.

Taryba taip pat pasmerkė pastarojo meto Rusijos raketų atakas ir pažymėjo, kad Kremliaus paskelbti navigaciniai perspėjimai dėl Juodosios jūros, esančios Bulgarijos išskirtinėje ekonominėje zonoje, sukėlė naują klaidingų apskaičiavimų ir eskalacijos riziką bei rimtų kliūčių laivybos laisvei.

„Rusija prisiima visą atsakomybę už savo pavojingus ir eskaluojančius veiksmus Juodosios jūros regione.

Rusija turi liautis ginklavusis badu ir grasinti pažeidžiamiausiems pasaulio žmonėms maisto nestabilumu.

Rusijos veiksmai taip pat kelia didelį pavojų Juodosios jūros regiono, kuris yra strategiškai svarbus NATO, stabilumui“, – sakė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ir pridūrė, kad aljanso narės imasi veiksmų Ukrainai paremti.

Jei aljansas mato sąmoningai ir sistemingai keliamą badą, kaip Rusijos ginklą, nukreiptą prieš Vakarus, į tokius teroristinius išpuolius karinei organizacijai būtų logiška atsakyti bent jau karinę jėgą simbolizuojančia retorika.

Deja, galingiausio pasaulyje aljanso vadovas priešą smerkia švelniais žodžiais, panašiais į Romos popiežiaus raginimus, vietoj veiksmo iš jėgos pozicijos.

Tokia retorika Maskvos banditams kelia juoką ir dar labiau skatina žlugdyti grūdų tiekimą bei griauti Odesą ir kitus Ukrainos uostus. Tai pastaruoju metu vyksta kiekvieną naktį.

Jei badas, kurį Rusiją naudoja, kaip ginklą, Vakaruose sulaukia tik „spaudos pranešimo“ lygio atsako, vietoj flotilės pasiuntimo į Juodąją jūrą, mes šiuo atveju nebeturime ką pridurti, tik tikėtis permainų sprendimus priimančių galvų keitimo procedūrose.

Ta prasme, mes linkime aljansui skubiai pakeisti galvą. Nes šiandieninės galvos su jų dabartine vertybine-psichologine-mentaline sankloda Maskvai labai priimtinos ir tik skatina Kremlių naujiems nusikaltimams.

Kai kurie Vakarų pareigūnai mano, kad Rusijos vyriausybė nutildė disidentus, sulaikydama iki septynių žmonių po „Wagner“ įkūrėjo Jevgenijaus Prigožino maišto praėjusį mėnesį.

„Matome, kad visi, kurie aktyviai pasisako, yra arba nušalinami nuo pareigų, arba įkalinami“, – pridūrė mistiniai Vakarų pareigūnai.

Tie patys X pareigūnai teigia nepastebėję jokio poveikio Ukrainos fronto linijai, tačiau mano, kad grėsmė būti pažemintam pareigose arba suimtam atgrasė daugelį Putiną ir Rusijos vyriausybę kritikuojančių asmenų nuo pasisakymų.

Šis, Vakarų žiniasklaidoje platinamas „feikas“, greičiausiai yra FSB paruoštukas, kuriuo siekiama sudaryti įspūdį apie kažkokias „nuomones“ ir jų reiškėjus Rusijoje, Putino kritiką, režimo nestabilumą ir panašias pasakas lengvatikiams.

Skaitytojams primename, jog Rusijoje seniai patvirtintas žiniasklaidos kontrolės įstatymas, pagal kurį, kiekvienas asmuo, kritikuojantis Kremlių, Putiną ar kitus Rusijos Federacijos pareigūnus bei struktūras, užsitraukia baudžiamąją atsakomybę.

Visi režimo priešininkai dėl menkiausios Putino kritikos socialiniuose tinkluose susodinti už grotų prieš keletą metų, o asmeniniai priešininkai ir kritikai nužudyti.

Gyvos liko Kremliaus rankose veikiančios lėlės ir marionetės bei „kritikai“, kuriems leidžiama kritikuoti Kremlių, nukanalizuojant įtampas Rusijos kloakoje.

Trečiadienį paskelbtoje Jungtinės Karalystės parlamento Užsienio reikalų komiteto ataskaitoje Didžiosios Britanijos vyriausybė smarkiai kritikuojama už tai, kad beveik dešimtmetį nepakankamai vertino privačią karinę bendrovę „Wagner“, nors ji kelia didelę grėsmę šalies interesams.

„Beveik 10 metų vyriausybė nepakankamai įvertino ir nuvertino „Wagner“ tinklo veiklą ir jo didelės plėtros poveikį saugumui“, – teigiama komiteto ataskaitoje.

Joje taip pat aiškinama, kad viena iš problemų yra ta, jog Didžiosios Britanijos vyriausybė į „Wagner“ veiklą žvelgė „per Europos prizmę“, o tai, komiteto nuomone, yra „didelis trūkumas“, atsižvelgiant į „geografinį išplitimą ir jo veiklos poveikį Jungtinės Karalystės interesams toliau užsienyje“.

Toliau teigiama, kad „Wagner“ veikla Ukrainoje „neatspindi visos „Wagner“ karinės grupuotės tinklo veiklos visame pasaulyje“ ir sakoma, kad ji veikė mažiausiai septyniose šalyse beveik dešimtmetį, kol 2022 m. Jungtinė Karalystė pradėjo investuoti daugiau išteklių į jos veiklos analizę.

„Labai gaila, kad prireikė tiek laiko ir kad vyriausybė ir toliau skiria tiek mažai dėmesio šalims už Ukrainos ribų“, – rašoma ataskaitoje.

„Vyriausybės nesugebėjimas spręsti „Wagner“ tinklo problemos leidžia daryti išvadą, kad jai iš esmės trūksta žinių apie kitus piktavališkus karinės grupuotės tikslus ir politikos jų atžvilgiu“, – priduriama ataskaitoje.

JK vyriausybė raginama gerinti žvalgybinės informacijos apie „Wagner“ operacijas „platesniame šalių spektre“ rinkimą, taip pat raginama „greičiau ir griežčiau“ taikyti sankcijas su šiuo tinklu susijusiems asmenims ir pateikiamas jų sąrašas. Ataskaitoje vyriausybė skubiai raginama „Wagner“ paskelbti teroristine organizacija.

Na va… Britai kažko sunerimo. Išsigando kažkokio ten Vagnerio, nors jų sala kažin kur, palyginus su Lietuva. Mokytųsi iš mūsų politikų olimpinės ramybės, nepanikavę.

Reikšmingi postūmiai

Vakar vėlai vakare ir naktį rusai smogė Ukrainai raketomis „Kinžal“, „Kalibr“ bei Kh-101/Kh-555. Ukrainos karinės oro pajėgos praneša, kad rusai paleido 36 raketas, dar maždaug keturios „Kinžal“ raketos skriejo link Chmelnickio srities.

Šią naktį Ukrainos pietiniuose regionuose buvo paskelbtas oro pavojus. Okupantai raketomis „Kalibr“ smogė į Odesos uosto administracinius pastatus, žuvo darbuotojas, sugadinta vieno iš krovinių terminalų gamybinė įranga.

Ukrainos oro gynybos pajėgos numušė aštuonis priešo paleistus dronus-kamikadzes.

Rusijos teroristai grasina atakuoti ir į Ukrainos uostus Juodojoje jūroje plaukiančius civilinius laivus. Per 9 dienas dėl Rusijos okupantų atakų apgadinti ir iš dalies sunaikinti 26 uostų įrenginiai ir 5 laivai, Ukrainos ir NATO tarybos posėdyje sakė premjero pavaduotojas Oleksandras Kubrakovas.

Reikia nedelsiant išplatinti dar vieną prašymą Putinui, kad jis nustotų bombarduoti pietų Ukrainą ir Odesą.

Taip juk negalima, negražu. Nežmogiška. Gal Putinas pagaliau perskaitys pranešimus spaudai ir nustos negražiai elgtis.

Ukrainos kariuomenė tęsia puolimą dviejuose fronto ruožuose, penkiuose – laikosi gynybos, praneša šalies Generalinis štabas.

Tuo tarpu Kupjansko, Limano, Bachmuto, Avdejevkos, Marinkos kryptimis atremiamos priešo atakos.

Ukrainos gynybos pajėgos sėkmingai veikia Staromajorsko kryptimi bei toliau vykdo puolamąsias operacijas Bachmuto, Melitopolio ir Berdiansko kryptimis.

Pranešama apie naujas palydovines nuotraukas, kuriose matyti apie 750 karinės įrangos vienetų „Wagner“ stovykloje Baltarusijos Osipovičių rajone. Teigiama, jog iš viso karinėje bazėje yra 829 vienetai karinės įrangos.

Ką reiškia šios supuvusios negyvos karinės technikos judėjimas ir Lietuvos bei Lenkijos gąsdinimas „Wagner“ žygiu per „Suvalkų koridorių“, skaitykite mūsų specialioje analizėje.

Ukrainos kariuomenė neigia, kad šalies šiaurės rytuose, netoli Kupjansko, prarado tris gyvenvietes. „Mes to nepatvirtiname. Taktinė linija ten nelabai pasikeitė“, – vakar sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Rytų grupuotės atstovas Serhijus Čerevatis.

Trumpai

Estija pareikalavo uždrausti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti tarptautiniuose sporto renginiuose.

Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kalas pareiškė, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkams turėtų būti uždrausta dalyvauti visuose tarptautiniuose sporto renginiuose, kol tęsiasi Rusijos agresija Ukrainoje.

Užsienio žiniasklaidos teigimu, Ukrainos vidaus žvalgybos tarnyba prisiėmė atsakomybę už operaciją, per kurią praėjusių metų spalio mėnesį buvo smarkiai apgadintas rusų tiltas, jungiantis okupuotą Krymą su Rusija.

Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Vasilijus Maliukas, pristatydamas atminimo pašto ženklą, skirtą karo meto specialiųjų pajėgų operacijoms pažymėti, teigė, kad už išpuolį prieš Kerčės tiltą atsakinga jo vadovaujama struktūra.

Minint 70-ąsias Korėjos karo pabaigos metines Šė Korėjoje apsilankė Rusijos karo ir teroro ministras Sergejus Šoigu. Šoigu pabrėžė „turtingą Rusijos ir Šiaurės Korėjos bendradarbiavimo istoriją“ ir pažymėjo, kad abiejų šalių sąveika sustiprėjo pokario laikotarpiu.

Šią savaitę Rusija kartu su Kinija pasiuntė aukšto lygio delegacijas į Šė Korėją, tai labai retas diplomatinis komunistų ir teroristų aktyvumas šioje atsilikusioje šalyje-kalėjime.

Mes nuoširdžiai linkime milijonams Kinijos ir Rusijos gyventojų pasekti Šė Korėjos pavyzdžiu, misti žole, gyvulinės kilmės atliekomis bei nevirtais ryžiais, mirti iš bado, tačiau toliau šlovinti savo „didžiuosius“ vadus.

JAV žiniasklaida, remdamasi „Rusijos pareigūnais ir karinių tinklaraščių autoriais“ teigia, kad Ukraina pradėjo didelį puolimą Zaporožės regione, į pietus nuo Orechovo.

Esą Ukraina kol kas nekomentuoja šio pranešimo apie puolimą, tačiau pastarosiomis dienomis šiame rajone padarė nedidelę pažangą.

Konstatuojame, jog, deja, bet į Vakarų žiniasklaidos priemones prasisunkia labai didelis kiekis dezinformacijos iš Maskvos, kitaip tariant, dominuoja Kremliaus paruošti psichologiniai informaciniai pranešimai.

Ši žinutė labai panaši į tą, kuri buvo platinama apie neva nepavykusį Ukrainos kontrpuolimą pietuose, kuris iš tiesų net nebuvo pradėtas.

Dezinformaciją anuomet paskelbė Putino „priešas“ Strelkovas, kurio kliedesius pasigavo beveik visos Vakarų žiniasklaidos priemonės. Mes buvome prašomi komentuoti, ką manome apie kontrpuolimą, kuris nevyksta.

Kadangi kontrpuolimo nebuvo, rusai suskubo paskelbti apie didelį Ukrainos kariuomenės pralaimėjimą.

Tokios psichologinės-karinės operacijos tikslas buvo parodyti, kad ukrainiečiai neišvadavo jokių teritorijų, pakirsti, demoralizuoti Ukrainos karių kovinę dvasią.

Lietuvoje

Mūs kaimuky – politinės „Žvaigždžių duetų“ kovos. Politikieriai, siekdami daugiau minios simpatijų, laikų bei balsų, spjauna į susitarimus ir raitosi ant scenos, šokdami politinio striptizo šokį. Siekiama kuo daugiau ovacijų, kaip Radži koncerte.

Liūdniausia, jog šiame egocentristiniame politinių žvaigždžių šou labiausiai nukenčia mūsų valstybė ir jos piliečiai.

Valdžios vyrai, matuodamiesi savo pasididžiavimus, negalvoja nei apie geopolitinį kontekstą, nei apie šalies perspektyvas.

Jie nori surinkti kuo daugiau žiūrovų balsų čia ir dabar. Mat, artėja rinkimai ir daugeliui protus suskystino išlikimo ir valdžios galių praradimo siaubas.

Taip taip – mes kalbame apie prezidentūros ir KAM konfliktą dėl paviešintų gynybos komiteto sprendimų.

Kai prezidentas prašo NATO paramos dėl „Wagner“ driskių dislokavimo Baltarusijos, o ministras tokius išvadina šokančiais pagal Lu ir Pu dezinformacijos dūdeles – tai rodo bendros strateginės komunikacijos nebuvimą.

Dar daugiau, tai demonstruoja radikalų politikų nesutarimą, vidinius karus, priešui už vartų beldžiant kanopėle į tvorą.

Mums, valstybei, tai labai pavojinga. Pavojingiau, nei muzikantai Osipovičiuose.

O Maskvai tai – nepaprastai naudinga. Naudingiau, nei Aljanso galvos prašymai Putinui pagaliau ateitį į protą ir būti geram.

Ypatingas ačiū nuolatiniams rėmėjams „DT Artelė“ ir Lietuvos aludarių gildijai. Dėkojame savo skaitytojams už palaikymą.

Svarbu ne tai, kokia suma paremiat, svarbus Jūsų dėmesys ir dėkingumas. Nuoroda paramai: https://tinyurl.com/noriuparemti

 

Atgal