VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2023.08.01. Akredituotas naujas Švedijos gynybos atašė Lietuvai

Krašto apsaugos ministerijoje pirmadienį akredituotas naujasis Švedijos gynybos atašė Lietuvai komandoras Niklasas Johanssonas. Linkint jam sėkmės darbuose buvo pažymėta, kad Lietuvą ir Švediją sieja itin glaudūs santykiai, šalys turi tas pačias vertybes, interesus ir pažiūras, susijusias su Europos saugumu ir gynyba.

„Švedija buvo viena iš pagrindinių rėmėjų, padėjusių nuo nulio kurti Lietuvos kariuomenę. Prieš įstodami į NATO, iš Švedijos taip pat sulaukėme didelės paramos ir pagalbos, už kurią visada būsime dėkingi. Dabar tikimės, kad labai artimoje ateityje Švedija pati taps NATO nare. Švedijos įstojimas neabejotinai padidins Baltijos jūros regiono saugumą ir dar labiau sustiprins Aljansą“, – sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Nors Švedija kol kas dar nėra NATO narė, mūsų šalis sieja daug kitų gynybinių ryšių. Reguliariai rengiame dvišalius susitikimus, kuriuose keičiamės nuomonėmis apie dabartinius ir būsimus saugumo iššūkius. Kartu esame svarbių formatų, tokių kaip JEF, NB8 ir Šiaurės grupė, nariai. Mūsų visų rūšių karinės pajėgos reguliariai kartu dalyvauja pratybose: Švedija aktyviai dalyvauja tiek NATO pratybose, tiek Lietuvos nacionalinėse pratybose.

Naujasis Švedijos gynybos atašė Lietuvai anksčiau tarnavo įvairiuose Švedijos kariuomenės daliniuose. Nuo 2020 metų iki dabar N. Johanssonas tarnavo Švedijos karinės infrastruktūros valdymo padalinyje.

Krašto apsaugos ministerijoje vykusios ceremonijos metu buvęs Švedijos gynybos atašė Lietuvai pulkininkas leitenantas Larsas Eklindas buvo apdovanotas už darbą ir pastangas stiprinant dvišalį bendradarbiavimą. Jam įteiktas Lietuvos krašto apsaugos sistemos medalis „Už nuopelnus“.

Atgal