VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2023.09.13. Būti po kažkieno saugumo skėčiu – patogu

 

Linas Kojala

Politologas

JAV yra formaliai įsipareigojusi ginti apie 60 valstybių - arba ketvirtadalį žmonijos.

Palyginimui, Kinija, jei kiek pritemptume, panašiai įsipareigojusi turbūt tik vienam režimui.

Dėl JAV karinės galios masto ir Europos, ir Azijos šalys yra itin priklausomos nuo gaunamų saugumo garantijų. Akivaizdžios alternatyvos - net ir po truputį augant kitų šalių gynybos išlaidoms - nėra. O ir nebuvo ieškoma, nes būti po kažkieno saugumo skėčiu - patogu (kaštų prasme, dar ir labai efektyvu).

Patys amerikiečiai savo valstybės atsiradimą grindė prielaida, jog veltis į konfliktus toli užjūryje - neverta. Prezidentas Johnas Quincy Adamsas tai apibendrino teigdamas, jog JAV neturi pasaulyje ieškoti "monstrų, kuriuos reikia sunaikinti".

Laikysena pasikeitė iš esmės tik po Antrojo pasaulinio karo, parodžiusio, jog pasislėpti nuo totalitarizmo įsigalėjimo ir grėsmės nepavyks net ir už dviejų vandenynų.

Bet sprendimas keisti užsienio politikos principus nėra neatšaukiamas. Artėjant rinkimams, klausimas, kodėl mokesčių mokėtojui Nebraskoje, Kanzase ar Kentukyje turėtų rūpėti Rusijos agresija Ukrainoje ar demokratijos ateitis, bus keliamas vis garsiau. Nejau netrūksta iššūkių namie? Ryškiausi Respublikonų kandidatai į prezidentus atsakymą jau pateikė („koncentruokimės į vidaus problemas“); jiems pritartų apčiuopiama dalis Demokratų.

Tad

- Kitų metų JAV prezidento rinkimai bus globalus įvykis ne todėl, kad yra spalvingas ir kontraversiškas, o dėl pasekmių globaliam saugumui;

- Dažnai Lietuvoje skambantis lūkestis, kad JAV „gali daugiau“ (ypač paramos Ukrainai kontekste) yra savaime suprantamas; bet JAV „gali ir mažiau“.

- Netrūksta argumentų, kodėl sąjungininkai yra ir idėjinis, ir pragmatinis JAV interesas (vieningi sąjungininkai atgraso agresorių; sąjungininkai prisiima dalį naštos; sąjungininkai padeda užkardyti masinio naikinimo ginklų plitimą; sąjungininkai keičiasi informacija ir pan.). Visgi interesų apibrėžimas yra lakus, todėl vieni ar kiti jo elementai turi būti palaikomi kryptingu darbu.

 

Atgal