VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2023.09.21. Teks įveikti painų politinių kliūčių ruožą

Linas Kojala

Politologas

Įtampa Lenkijos ir Ukrainos santykiuose - iliustracija, kodėl Ukrainos narystė Europos Sąjungoje bus komplikuotas procesas (ir ne dėl geopolitinių išskaičiavimų).

Ir Lenkija, ir Slovakija, ir Vengrija nori riboti grūdų bei kitų maisto produktų patekimą iš Ukrainos. Juk Ukraina, turėdama didžiulį žemės ūkio potencialą, potencialiai kelia iššūkį vietos ūkininkams. Tad nors ES siekia leisti prekėms judėti iš Ukrainos - tai svarbu užpultos valstybės biudžeto pajamoms, - trys narės ketina tęsti ribojimus.

Be to, Lenkijoje ir Slovakijoje netrukus vyks parlamento rinkimai, tad aistros kaista. Nenuostabu, jog Varšuvoje reakcija į Kyjivo užuominas apie skundą dėl ribojimų Pasaulio Prekybos Organizacijai buvo tokia aštri.

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis ir Lenkijos lyderis A.Duda

O juk Lenkija - lyderiaujanti Ukrainos rėmėja, suvokianti, kad Ukrainos ateitis tiesiogiai susijusi su Kremliaus jai pačiai keliama grėsme. Bet sukurti veikiančius mechanizmus, demokratinėje šalyje atliepti skirtingų rinkėjų grupių interesus bei emocijas - nėra paprasta.

Žinant, jog apie du trečdaliai ES biudžeto istoriškai tenka žemės ūkiui ir sanglaudai, akivaizdu, kad Ukrainos priėmimas reikalaus reikšmingų vidinių pokyčių. Ne tik todėl, kad Ukraina pretenduotų į išmokas - ir natūraliai taptų sanglaudos paramos gavėja, - bet ir todėl, jog ES turi ambicijų ne tik šiose srityse (klimato kaita; gynyba ir t.t.). O papildomų pajamų šaltiniai - valstybių dotacijos, praktiškai neegzistuojantys bendri mokesčiai - neatrodo patrauklūs. Ne veltui prancūzų ir vokiečių ekspertai jau publikuoja bendras analizes šia tema - aiškių atsakymų nėra.

Spalį Europos Komisija, jei tikėtume optimistiniais vertinimais, turėtų rekomenduoti pradėti derybas su Ukraina dėl narystės ES. Principinis politinis sprendimas, kad plėtra turi vykti, priimtas; tam pritaria net tradiciniai skeptikai, tokie kaip Prancūzija. Visgi praktinis įgyvendinimas pareikalaus įveikti painų politinių kliūčių ruožą.

 

Atgal